Najnovije vesti

OVE DVE NAMIRNICE SU SVUDA OKO NAS, A POTCENJUJEMO IH! Smanjuju rizik od TEŠKIH bolesti, na prvom mestu RAKA PLUĆA!
Foto: Profimedia

NAUČNA STUDIJA

OVE DVE NAMIRNICE SU SVUDA OKO NAS, A POTCENJUJEMO IH! Smanjuju rizik od TEŠKIH bolesti, na prvom mestu RAKA PLUĆA!

Zdravlje

Konzumiranje jogurta i namirnica bogatih vlaknima povezuje se sa smanjenim rizikom od razvoja raka pluća, pokazali su rezultati nove američke studije.

Naučnici podsećaju da je prednost konzumiranja namirnica bogatih vlaknima i jogurta i njihov uticaj na zdravlje već utvrđen kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti i karcinomi probavnog sistema.

Nova otkrića zasnivaju se na analizi podataka iz studija koje su obuhvatile 1,4 miliona odraslih osoba iz Sjedinjenih Država, kao i iz evropskih i azijskih zemalja. Ona upućuju na to da ovakva vrsta ishrane može učinkovito sprečiti razvoj raka pluća.

foto: Profimedia

Učesnici studije bili su podeljeni u pet grupa, Zavisno od količine vlakana i jogurta koje su konzumirali. Kod onih među njima koji su konzumirali najviše spomenutih namirnica uočen je 33 posto manji rizik od razvoja karcinoma pluća u poređenju sa grupom koja nije konzumirala jogurt, kao ni namirnice bogate vlaknima.

"Naša studija pruža snažne dokaze koji idu u prilog američkim Smernicama o ishrani za period od 2015. - 2020., kojima se preporučuje ishrana bogata visokim udelom vlakana i jogurtom", rekla je jedna od autora studije, dr Ksao-Ou Šu koja se bavi istraživanjem raka u sklopu Programa za istraživanje epidemije karcinoma u Centru za rak "Vanderbilt-Ingram".

Ilustracija
Ilustracija foto: Shutterstock

"Tu inverznu povezanost smo primetili među aktuelnim i bivšim pušačima, ali i kod osoba koje nikada nisu pušile, kao i jednako među muškarcima i ženama i osobama različitog porekla", dodala je naučnica.

Šu je rekla da su za ovaj pozitivan učinak vlakana i jogurta na zdravlje odgovorna probiotička svojstva namirnica (probiotici su nesvarljivi sastojci nekih namirnica koji podstiču rast korisnih mikroorganizama u crevima i garantuju zdrav i snažan razvoj crevne flore) i probiotičkim svojstvima jogurta koja mogu nezavisno ili zajdnički menjati mikrobiotu creva na kvalitetan način. Autori studije su rezultate istraživanja objavili u stručnom časopisu JAMA Oncology.

foto: Shutterstock

Kurir.rs/Express.hr/Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...