Najnovije vesti

EVO KOLIKO DUGO SMO ZARAZNI KAD DOBIJEMO GRIP! Nikako ne idite na posao u to vreme: Lezite i LEČITE SE!
Foto: Shutterstock

KAD BOLEST SAVLADA

EVO KOLIKO DUGO SMO ZARAZNI KAD DOBIJEMO GRIP! Nikako ne idite na posao u to vreme: Lezite i LEČITE SE!

Zdravlje

Sezona samo što nije počela Nekoliko osnovnih stvari koje treba znati da bismo zaštitili i sebe i druge

Sezona gripa samo što nam nije pokucala na vrata.

Pravo je vreme da ponovimo neke osnovne stvari u vezi s bolešću, jer lečenje često ne bude onoliko brzo koliko bismo želeli.

Šta kad nas obori temperatura

Možete biti bolesni između jednog i četiri dana pre nego što počnete da osećate simptome. Na početku ćete se osećati relativno dobro, a onda će nastati promena - iznenada ćete osetiti jaku iscrpljenost, boleće vas svi mišići i zglobovi i obavezno će vam biti potrebno ležanje u krevetu. To je znak da imate posla s gripom, a ne prehladom. Simptomi gripa su intenzivniji. Oni najraniji obično uključuju temperaturu, drhtavicu, bolove u telu i umor. Pored toga mnogi imaju i prateće simptome poput grlobolje i suvog kašlja, kažu lekari.

Kad se javiti lekaru

Groznica može trajati dva do četiri dana, dok ostali simptomi mogu trajati i do nedelju dana, a u nekim slučajevima čak i više od dve sedmice.

Lečenje po pravilu treba da bude sastavljeno od puno odmora i snižavanja temperature, uzimanja terapije protiv bolova i pijenja što više tečnosti. Ipak, ako vam temperatura ne pada i ne osećate se bolje u roku od tri do pet dana od kada se jave simptomi, zadihani ste i/ili iskašljavate zeleno, obavezno se javite doktoru.

Koliko dugo prenosimo virus

Pre nego što uopšte osetite simptome gripe, već ste zaraženi. Virus možete preneti otprilike dan pre pojave prvih simptoma, do otprilike pet do sedam dana nakon što ste ga dobili. Deca s gripom mogu biti zarazna i duže od nedelju dana.

Pazite da ne zarazite kolektiv

Budući da virus gripa možete toliko dugo širiti, važno je ostati kod kuće ako ste bolesni. Čim postanete svesni bilo kakvih simptoma, decu ne bi trebalo da pustite u školu a vi nipošto ne idite na posao da drugima ne biste preneli viris koji se veoma brzo širi. Vratite se tek kad više ne budete kašljali i kad vam se temperatura vrati u normalu, kažu stručnjaci.

foto: Shutterstock

Kurir.rs/Foto: Shutterstock

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...