PRAKTIČNI SAVETI PEDIJATRA: Zaštitite decu od aktuelnih virusa! Ovo su načini da ostanu zdrava!
Foto: Shutterstock

SEZONA VIRUSA I GRIPA

PRAKTIČNI SAVETI PEDIJATRA: Zaštitite decu od aktuelnih virusa! Ovo su načini da ostanu zdrava!

Život -

Pažnja Kako bi roditelji očuvali zdravlje dece u sezoni virusa i gripa, trebalo bi da se pridržavaju određenih pravila

Koje namirnice izbegavati, koji vitamin obavezno dati detetu i koje još preventivne mere bi trebalo preduzeti, savetuje stručna saradnica roditeljskog portala Yumama.com,pedijatar dr Biljana Uzelac.

Postarajte se da dete ide na vreme u krevet Dobar san je jedan od glavnih faktora očuvanja zdravlja i poboljšanja imuniteta.

ISHRANA JE VAŽNA

Detetu bi trebalo davati što manje inflamatorne hrane (one koja izaziva upalne procese u organizmu poput slatkiša, hleba i mlečnih proizvoda - oni stvaraju šlajm i gusti sekret koji mogu da prolongiraju upale sinusa, ušiju, bronhitis itd.).

U ishranu uvedite što više povrća, pogotovo zelenog, dobrih masti (kokosovo i maslinovo ulje, avokado, svinjska mast), proteina (pasulj, sočivo, meso, riba), kao i fermentisanu hranu punu probiotika (kiseli kupus, turšija - bez konzervansa). Voće je neophodno unositi svakodnevno, ali ne u velikim količinama.

Što se tiče pića, deci ponudite vodu, čajeve bez kofeina, možete kao topli napitak servirati tzv. zlatno mleko - toplo bademovo ili kokosovo mleko pomešano sa kurkumom, kokosovim uljem, cimetom, medom i đumbirom. Izbegavati tople čokolade, gazirana pića, sokove. Smutiji napravljeni od svežeg voća i povrća su pravi izbor.

OBRATITE PAŽNJU NA HIGIJENU

Kada deca dođu iz škole, postarajte se da operu ruke i presvuku odeću koju su nosili. Bilo bi poželjno da koristite sprej za nos sa ksilitolom i fiziološkim rastvorom, kako bi se ubili virusi koji su možda doneseni iz kolektiva. Korisne su i kupke sa magnezijumovom solju i esencijalnim uljima, kao i parenje sinusa origanovim uljem, uljem čajevca ili eukaliptusom.

POJAČAJTE UNOS VITAMINA I SUPLEMENATA

Detetu dajte više vitamina D, u uljanom rastvoru, kao i vitamin C, u što prirodnijem obliku.

IZBEGAVAJTE GRUPNA OKUPLJANJA

Ukoliko možete, u ovom periodu izbegavajte rođendane, zabave, odlazak u bioskop, vožnju autobusom.

SVAKODNEVNO PROVETRAVAJTE KUĆU

I kada je baš hladno napolju, neophodno je da na nekoliko minuta proluftirate prostorije u kojima boravite.

ŠTA URADITI UKOLIKO DETE POČNE DA KAŠLJUCA

Čim dete počne da kašljuca, potrebno je uključiti visoku količinu vitamina D (dobrog kvaliteta, uljani rastvor, bez ikakvih drugih sastojaka), koja će pojačati imuni odgovor organizma i pomoći mu da se izbori sa virusom. Ne preporučuje se skidanje temperature lekovima, jer je ona veoma važna u odbrani od bolesti.

foto: Shutterstock

Ukoliko imate inhalator, inhalirajte dete rastvorom slane vode (čaša tople vode i kašičica morske soli). Slane sobe su takođe od velike pomoći pri ublažavanju kašlja i bronhitisa. Male čestice soli koje se inhaliraju mogu stići disajnim putevima do alveola i, ako postoji inflamatorni proces i sekret, procesom osmoze ga usisati i „osušiti“ pluća od sekreta.

Najmlađi su najosetljiviji KAKO DA SPREČIMO BOLEST KOD BEBA?

Najvažnije za imunitet i prevenciju bolesti kod beba je majčino mleko i uljani rastvor vitamina D. Ukapavanje fiziološkog rastvora u nos (još bolje ako imate sprej sa ksilitolom i fiziološkim) i svakodnevno isisavanje nosića je takođe potrebno.

Važno je da ograničite posete, a da svakog gosta zamolite da promeni garderobu, opere ruke, izduva nos i ispere ga malo fiziološkim rastvorom pre nego što uzme bebu.

(Kurir.rs / Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja