HODANJE JE LEKOVITO I BLAGOTVORNO: Šetnja umesto antidepresiva, odlična je za lučenje OVOG hormona!
Foto: Shutterstock

Zdrave navike

HODANJE JE LEKOVITO I BLAGOTVORNO: Šetnja umesto antidepresiva, odlična je za lučenje OVOG hormona!

Život -

Hodanje poboljšava prokrvljenost organizma i ubrzava cirkulaciju, sprečavajući na taj način probleme kao što su otečenost i osećaj težine u nogama i stvaranje proširenih vena.

Šetnja je blagotvorna i u prevenciji osteoporoze. Ono što je interesantno jeste da nam se, dok hodamo, aktiviraju svi mišići, uključujući i mišiće ruku - zato je hodanje neophodno kao preventiva u očuvanju zdravlja.

Ukoliko šetate trideset minuta dnevno tri puta nedeljno, to je sasvim dovoljno da podstaknete rad kardiovaskularnog sistema. Srce ojačava, krvni sudovi postaju elastičniji, snižava se nivo holesterola u krvi, a dolazi i do normalizovanja krvnog pritiska. Hodanje razvija trbušne mišiće, povećava pokretljivost creva i podstiče njihov ubrzan rad. Usled bržeg varenja i kraćeg zadržavanja hrane u organizmu brže se izbacuju otpadne materije.

Šetnja se preporučuje kako zdravim osobama, tako i onima koji pate od depresije. Umesto da pijete antidepresive, put pod noge. Hodanje se pokazalo kao dobar lek, skoro koliko i upotreba lekova za smirenje, jer je poznato da se šetnjom luči hormon serotonin, poznatiji kao hormon sreće. Polučasovna šetnja kod 70 odsto depresivnih osoba smanjuje depresiju, a kod 90 odsto povećava samopouzdanje.

(Kurir.rs / Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja