Najnovije vesti

DR SLAVICA VUČINIĆ ZA LENU O OPASNOM TRENDU KOD MLADIH: Trovanje deterdžentom
Foto: Shutterstock

ZDRAVLJE

DR SLAVICA VUČINIĆ ZA LENU O OPASNOM TRENDU KOD MLADIH: Trovanje deterdžentom

Zdravlje

Konzumiranje paketića s koncentrovanim sredstvom za pranje može da izazove tešku kliničku sliku, nekad i komu

Za razliku od male dece, koja raznobojne paketiće s deterdžentom pregrizu misleći da je slatkiš i na taj način dođu u kontakt s njim, kod tinejdžera je ovo postao bizaran trend koji shvataju kao izazov, upozorava prof. dr sc. med. Slavica Vučinić, internista - klinički toksikolog, načelnik Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA, redovni profesor Medicinskog fakulteta VMA.

- U najvećem broju slučajeva klinička slika trovanja u slučaju unošenja praškastih deterdženata je blaga, s mučninom, povraćanjem i prolivastim stolicama. Duže izlaganje deterdžentima je najčešće praćeno znacima suve, ispucale kože i alergijom. Međutim, opisuju se i teža trovanja s iritacijom respiratornog trakta, edemom pluća, komom itd.

foto: Privatna Arhiva

To je pre svega posledica različitog sastava ovih preparata, ali i činjenice da se radi o visokokoncentrovanim oblicima.

- Kod svakog trovanja u kome se koristi više supstanci, pogotovo ako se radi o psihotropnim agensima, klinička slika može biti znatno teža. Postupak u slučaju izlaganja, odnosno u slučaju da dospe u oči, podrazumeva ispiranje oči vodom tokom 15 minuta. Ako se proguta - ne izazivati povraćanje, već popiti jednu do dve čaše vode. Obratiti se lekaru ili pozvati Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA.

UČESTALOST TROVANJA

U Klinici za urgentnu i kliničku toksikologiju Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA zbog trovanja medicinski se godišnje zbrine oko 4.500 pacijenata, odraslih osoba i dece starije od 14 godina. Preko 1.250 trovanja je lekovima, 190 gasovima, oko 80 pesticidima, 78 preparatima koji se koriste u domaćinstvu (oko 15 deterdžentima, ali se ne radi o Tide Pods), oko 400 trovanja sredstvima zloupotrebe itd. U grupi hospitalno lečenih najčešća su trovanja lekovima (>70%), kućnom hemijom (8,5%), pesticidima (4%) i otrovnim biljkama, a u ambulantnim uslovima se leče pacijenti s akutnim trovanjem alkoholom i lekovima lakšeg stepena. Zimi se registruje više trovanja gasovima, a u kišnim periodima proleća i jeseni - gljivama.

NON-STOP OTVORENI ZA PACIJENTE

Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA jedina je specijalizovana institucija u zemlji za prevenciju, dijagnostiku i lečenje akutnih trovanja različitim hemijskim sredstvima. Opremljen je najsavremenijim mehaničkim ventilatorima i monitoring sistemom za lečenje pacijenata s najtežim trovanjima. Radi 24 sata tokom cele godine, a konsultaciju toksikologa je moguće dobiti i putem broja telefona 011/3608-440. Centar je informaciona podrška svim zdravstvenim ustanovama u zemlji u kojima se zbrinjavaju akutna trovanja lakšeg do srednje teškog stepena. U NCKT se svakodnevno obezbeđuje visokospecijalizovana konsultativna podrška pedijatrijskoj službi u zemlji.

(Branka Mitrović, Foto: Shutterstock)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...