Najnovije vesti

MISLIO SAM DA JE PREHLADA, A ONDA SU MI REKLI DA JE RAK U TERMINALNOJ FAZI! Imao sam samo 2 SIMPTOMA, trajali su danima!
Foto: Printscreen/Facebook

ISPOVEST

MISLIO SAM DA JE PREHLADA, A ONDA SU MI REKLI DA JE RAK U TERMINALNOJ FAZI! Imao sam samo 2 SIMPTOMA, trajali su danima!

Zdravlje

Geri Holms (49) iz Burtona u Engleskoj, povraćao je danima i curio mu je nos. Ovaj otac petoro dece i fit muškarac, bezuslovno vodi računa o pravilnoj ishrani i treningu.

Zato, kada je ustanovio da ga već par dana muči sekret iz nosa i povraćanje, poslednja stvar koja mu je pala na pamet je da bi morao da krene da sastavlja listu stvari koje želi da uradi pre nego što umre, a upravo to radi u ovom trenutku jer, kako se ispostavilo, ima kancer u terminalnoj fazi i neće dočekati da vidi kako mu deca rastu.

Lekari su mu, kaže, rekli da ima još samo par meseci života, a jedna od najvećih želja mu je da se konačno venča sa svojom "devojkom" sa kojom je 25 godina i sa kojom ima petoro dece.

- Kad sam se prvi put požalio lekaru na simptome, dobio sam antibiotike. Međutim, stanje se nikako nije popravljalo pa sam se opet javio lekaru. Taj drugi lekar rekao mi je da su moji simptomi "crvene zastave" i da bi moglo da se desi da je u pitanju kancer. Nasmejao sam se i rekao joj da sam uveren da nemam rak. Uopšte se nisam potresao, mislio sam da je nemoguće da ja imam rak, naročito sa takvim simptomima - kaže Geri. Međutim, poslat je na endoskopiju i biopsiju koja je ponavljana sedam puta nakon što je lekar posumnjao na rak jednjaka.

Da bi bili sigurni, uradili su i skener creva i jetre i tada je Gariju saopšteno ono najgore - rak se proširio na jetru i u terminalnoj je fazi.

- Srce mi je puklo kad sam to čuo - kaže Gari, otac Dalona (22), Olivera (19), Sema (15) Džordža (14) i Loren (11).

On i njegova partnerka Kirsti otvoreno su odmah rekli deci o čemu se radi.

- Trudimo se da zajedno provedemo svaki trenutak i da stvorimo što više uspomena za koje smo mislili da ima vremena.

- Poslednje četiri nedelje živimo u nekom čudnom mehuru, odvojeni od sveta i trudimo se da budemo stalno zajedno. Ima mnogo srceparajućih trenutaka. Pre neki dan, Loren je vežbala za školsku priredbu i odjednom se okrenula prema meni suznih očiju i rekla "Znaš tata, nećeš još dugo biti tu". Rekao sam joj da ću uvek paziti na nju, ali srce mi je prepuklo - kaže Geri, a trenutno on i njegova supruga trenutno preko "GoFundMe" stranice prikupljaju sredstva kako bi mogli da ispune sve želje dok ne bude prekasno. Prvo na listi im je, kažu, da se konačno venčaju.

Simptomi raka jednjaka

Disfagija je glavni i najraniji simptom, definiše se kao subjektivni osećaj otežanog gutanja, jače izražen prilikom uzimanja čvrste hrane, a kako bolest progredira i kod uzimanja kašaste hrane, pa i same tečnosti.

- Odinofagija – osećaj bolnog gutanja

- Gubitak težine

- Promuklost – usled pritiska tumorske mase na n. laryngeus recurrens

- Povraćanje krvi i nesvarene hrane

- Bol u grudima

- Plućni simptomi (kašalj) – ukazuju na stvornu ezofagotrahealnu fistulu

Kurir.rs/Žena/Foto: Printscreen/Facebook

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...