Najnovije vesti

OVIH 7 NAMIRNICA NE BIH POJEO NI U LUDILU! Stručnjak za trovanje hranom otkrio šta bi trebalo da IZBEGNETE!
Foto: Shutterstock

UPOZORAVA

OVIH 7 NAMIRNICA NE BIH POJEO NI U LUDILU! Stručnjak za trovanje hranom otkrio šta bi trebalo da IZBEGNETE!

Zdravlje

Bil Marler više od dvadeset godina radi kao stručnjak za rešavanje slučajeva trovanja hranom. U tom poslu ima mnogo znanja pa je otkrio koje namirnice zbog toga izbegava.

1. Voda

Moram upozoriti ljude da ne piju nefiltriranu vodu.

- Gotovo sve od čega se možete razboleti može se pronaći u vodi - kaže Marler.

Nefiltrirana, neobrađena voda, čak i iz najčišćih potoka - može da sadrži životinjski izmet, koji širi razne parazite, pa se mogu javiti simptomi poput povraćanja i proliva. I hepatitis A se može širiti vodom.

Ilustracija
Ilustracija foto: Shutterstock

2. Neobrađeno brašno

Većina ljudi smatra da je ono bezopasno, ali može biti veliki prenosilac bakterija. Sirovo, neobrađeno brašno uzrokovalo je infekciju Ešerihije koli u 24 američke države.

Većina ljudi boji se neobrađenih jaja u sirovom testu, ali zapravo je opasno i neobrađeno brašno. Najveći problem je što ga čak ne morate ni pojesti. Ono vas može zaraziti i ako nakon njegove upotrebe ne operete ruke.

foto: Profimedia

3. Sirovo meso iz školjki

U poslednjih pet godina je, kaže, video više bolesti povezanih s školjkama, nego u prethodnim decenijama.

Krivac je zagrevanje vode. Kako se ona zagreva, rastu mikrobi i završavaju u školjkama koje potrošači ne obrađuju termički.

4. Sirovo meso

Svi znamo da je vrlo važno termički obraditi meso, a Marler kaže da je za to potrebna temperatura veća od 160 stepeni kako bi se ubile sve bakterije.

foto: Shutterstock

5. Klice

Iako nutricionisti tvrde da su jako zdrave i prodaju se u prodavnicama zdrave hrane, klice su veliki prenosioci salmonele i Ešerihije koli.

- Ja ih uopšte ne konzumiram – rekao je stručnjak za sigurnost hrane.

6. Sirova jaja

Ističe da je nekad bilo više slučajeva salmonele, ali on i dalje ne želi da rizikuje.

- Radije ih termički obradim pa onda jedem - kazao je Marler.

foto: Profimedia

7. Nepasterizovano mleko i sokovi

Svetski trendovi nalažu da treba piti što više nepasterizovanih pića jer tako navodno u organizam unosimo više nutritivnih vrednosti.

- Ipak, nema smisla da pijemo pića koja u sebi mogu imati bakterije, viruse i parazite, a to se sve može izbeći jednostavnim procesom pasterizacije - ističe.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

Kurir.rs/24sata.hr/Foto: Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...