KRVNA GRUPA OTKRIVA OD ČEGA MOŽETE DA SE RAZBOLITE! Neke su podložnije moždanom udaru, demenciji i raku želuca!
Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

KRVNA GRUPA OTKRIVA OD ČEGA MOŽETE DA SE RAZBOLITE! Neke su podložnije moždanom udaru, demenciji i raku želuca!

Život -

Određene krvne grupe imaju veći rizik da se razbole od nekih bolesti, pa je zbog toga važno da znate da li ste A, B, AB ili 0 krvna grupa.

1. Krvni ugrušci - AB, A i B

Danski naučnici su utvrdili da su određene krvne grupe po genetskoj predispoziciji sklonije razvoju krvnih ugrušaka u nogama. Takvi ugrušci mogu dospeti do pluća i tako ugroziti život.

Krvne grupe koje su nešto rizičnije su AB, A i B, a one su se pokazale za 40 posto rizičnije nego krvna grupa 0, najčešća krvna grupa.

2. Bolesti srca - A, B i AB

Povećan rizik od bolesti srca, ali i kraći životni vek, navodi studija objavljena u BMC Medicine, češća je kod osoba s krvnim grupama A, B i AB nego kod osobama s krvnom grupom 0.

foto: Profimedia

3. Rak želuca - A i AB

Dok je ranije već bilo poznato da je kod osoba sa krvnom grupom A veći rizik od raka želuca, studija objavljena u BMC Cancer u tu grupu je svrstala i one s krvnom grupom AB.

Tačnije, pronašli su vezu te krvne grupe i raka želuca kod kineske populacije ljudi.

4. Smanjena plodnost - 0

Zbog veće količine hormona FSH, žene s krvnom grupom 0 imaju smanjenu plodnost, odnosno smanjena je rezerva jajnih stanica, navodi studija objavljena u Human Reproduction.

S druge strane, godine su i dalje ključni faktor rizika po pitanju plodnosti.

foto: Shutterstock

5. Rizična trudnoća

Na samu trudnoću ne utiče krvna grupa koliko utiče pozitivan ili negativan predznak.

Naime, kod žena čiji je predznak jednak predznaku deteta, trudnoća ne bi trebalo da bude problem, ali ako majka recimo ima negativnu krvnu grupu, a dete pozitivnu, majčino telo može stvoriti antitela koja će se boriti protiv detetove krvi. Ipak, takvo ponašanje neće narušiti zdravlje deteta, ali bi moglo da utiče i na buduće trudnoće.

6. Demencija i gubitak pamćenja - AB

Za 82 posto, osobe s krvnom grupom AB, rizičniji su za razvoj kognitivnih bolesti, navodi studija objavljena u "Neurology". Takvi rezultati objašnjavaju se povećanim nivoom određenog faktora koji se nalazi u ovoj krvnoj grupi, a koji pomaže u zgrušnjavanju krvi.

foto: Shutterstock

Demenciju mogu uzrokovati i visok krvni pritisak, dijabetes i pušenje.

7. Moždani udar - A, B i AB

Studija objavljena u "Journal of Thrombosis and Haemostasis" zaključila je da za krvnu grupu 0 postoje najmanje šanse za razvoj kardiovaskularnih bolesti kakav je i moždani udar.

Iako još uvek pokušava da se utvrdi koji je tačan razlog toga, sumnja se na brojnost faktora kod krvne grupe 0 koji se već ranije povezivao s moždanim udarom i krvnim ugrušcima.

8. Ubodi komaraca - 0

Malo istraživanje utvrdilo je da su osobe s krvnom grupom 0 privlačnije komarcima nego što su to recimo oni sa krvnom grupom A. Krvna grupa B, našla se u nekoj sredini.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Thehealthy.com/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track