PROBLEM KOJI JE ZAHVATIO MNOGE: Zašto propada žuta mrlja i gubimo vid? Sprečite gubljenje vida OVAKO
Foto: Shutterstock

VAŽNO JE

PROBLEM KOJI JE ZAHVATIO MNOGE: Zašto propada žuta mrlja i gubimo vid? Sprečite gubljenje vida OVAKO

Život -

Degeneracija makule, odgovorne za centralni vid, vodeći je uzrok slabog vida kod osoba starijih od 65 godina. Obratite pažnju, može da se javi i kod mlađi

Ako imate zamućen, nejasan centralni vid, ne možete da čitate, ali se dobro krećete u prostoru pa mislite da su tegobe koje osećate prolazne prirode - grešite. Degenerativni proces već je uveliko zahvatio vaše oči i ovo stanje ne može da se koriguje nošenjem naočara. Zato redovno kontrolišite vid, samo tako i uz poštovanje zdravog stila života ćete moći da usporite propadanje žute mrlje.

Žuta mrlja ili makula deo je mrežnjače koji je odgovoran za centralni vid. Uslov da se i u poznim godinama podičite okom sokolovim jeste da bar jednom godišnje odlazite kod oftalmologa na pregled kako bi specijalista u ranim fazama slabljenja ili poremećaja vašeg vida mogao da reaguje prepisivanjem terapije ili najsavremenijim operacijama mrežnjače, poruka je prof. dr sc. med. Miroslava Stamenkovića, specijaliste oftalmologije i očnog hirurga, načelnika Klinike za očne bolesti "Prof. dr Ivan Stanković" u KBC Zvezdara.

foto: Privatna Arhiva

SPREČITE KOMPLIKACIJE Kako da očuvamo dobar centralni vid? - Do trajnog oštećenja žute mrlje može da dovede gledanje u izvore jake svetlosti, ne samo leti već i zimi, kad sneg počne da blešti svuda oko nas. Naočare sa zaštitnim faktorom su i tad neophodne, baš kao i visoke doze antioksidanata i cinka, koji smanjuju rizik od degeneracije žute mrlje za 25 odsto.

Šta još možemo da uradimo? - Postoji jednostavan test koji svako može da obavi u kućnim uslovima: zatvorite jedno oko, pogledajte prema prozoru, proverite da li su sve linije koje vidite prave. U kakvom je stanju vaša makula, otkriva i Amslerova mreža - slika iscrtana horizontalnim i vertikalnim pravim linijama. Pogledajte je jednim, pa drugim okom; ako se neka od linija prikazuje krivom - bez odlaganja otiđite kod oftalmologa. Ovo je izuzetno važno jer mnogi ne primećuju na vreme patološke promene vezane za centar jasnog vida ako se pojave u jednom oku, pa one mogu da uznapreduju do stadijuma kada je lečenje zakasnelo, nije efikasno.

Kako znamo da je žuta mrlja zdrava? - Pravilne je strukture, obezbeđuje oštar, detaljan, jasan centralni vid koji omogućava raspoznavanje detalja i izvođenje preciznih radnji: čitanje ili uvlačenje igle u konac, gledanje televizije, vožnju automobilom...

U suprotnom? - Svaka deformacija ili patološka promena strukture tkiva žute mrlje ugrožavaju i centralni vid, najčešće se radi o epiretinalnim membranama - vrsta ožiljnog tkiva koje menja strukturu žute mrlje, izaziva hronične cistoidne promene koje krive izgled onog što posmatramo i rupturi žute mrlje - akutno stanje, dovodi do drastičnog smanjenja vida (na manje od 10 odsto), u 80 odsto slučajeva nepoznatog je porekla, dvostruko češće stanje kod žena, najviše u sedmoj deceniji života, učestala je kod kratkovidih.

NEŠKODLJIV PREGLED Da li je dijagnostika komplikovana? - Zlatni standard je optička koherentna tomografija (OCT), neškodljiv skener koji radi po principu ultrazvuka, svetlosnih a ne zračnih talasa. U stanju je da prikaže najveći broj poprečnih preseka tkiva mrežnjače kroz makulu, prodire do dubine preko 3 mm. Promene mogu da se otkriju i ubrizgavanjem kontrasta u krvotok, autofluorescencijom očnog dna.

Zašto je OCT pregled bolji? - Neškodljiv je, može neograničeno da se ponavlja, vrlo je komforan za pacijente. Koliko traje pregled? - Po oku traje pet minuta. Kada je neophodna operacija? - Upravo u slučajevima epiretinalne membrane. Virektomija je standardna, delikatna mikrohirurška intervencija kojom se uklanjaju ove promene. Relativno je kratka (35-45 min), izvodi se ambulantno, u lokalnoj anesteziji. Posle zahvata pacijent boravi samo dva sata u bolnici. Ne postoje kontraindikacije za operaciju, ni starosna granica.

Kolika je uspešnost? - Već posle tri-četiri nedelje pacijent će primetiti da mu se slika ne krivi, postoperativno stanje se meri posle tri, šest i 12 meseci, jer oporavak može da traje i godinu dana. Za prognozu u izlečenju je važno kada je nastalo oštećenje, kao i godine života pacijenta.

MOŽE DA SE SAVLADA Pomaže li laser? - Koristi se u početnim fazama bolesti.

Kako savladati rupturu? - Ruptura prvog stepena može spontano da nestane u 50 odsto slučajeva, kada je četvrti stepen u pitanju, manje su šanse za funkcionalni ishod lečenja. U poslednje vreme u Evropi se primenjuje tzv. invertovani flap. Anatomska uspešnost ovog operativnog zahvata je 95 odsto, a funkcionalno doprinosi da se vidna oštrina poboljša za 20 odsto, za oko šest do 12 metara više u daljinu. Najbolje je kad se operiše u roku od tri nedelje od kliničke manifestacije.

Šta se savetuje pacijentima posle operacije? - Da se najmanje šest šest nedelja ne savijaju prema napred jer će tako da spreče nastanak otoka u žutoj mrlji.

FAKTORI RIZIKA - starenje - genetika - slobodni radikali (uništavaju antioksidanse) - visok krvni pritisak - povišen holesterol - dijabetes - pušenje - ženski pol - osobe svetlije puti - nedovoljna fizička aktivnost

NAPRAVITE RAZLIKU SUVI OBLIK DEGENERACIJE ŽUTE MRLJE: potreba za jačim svetlom prilikom čitanja, otežano čitanje zbog zamagljenog vida i uočavanje detalja, problemi u adaptaciji svetlo-tama. VLAŽNI OBLIK DEGENERACIJE ŽUTE MRLJE: gubitak centralnog vida (prazan prostor kad čitate tekst), različita veličina predmeta na oba oka, različit intenzitet i kontrast boja kod oba oka, prave linije koje posmatrate izgledaju talasasto/iskrivljeno/isprekidano.

KAKO DO DIJAGNOZE - proverom oštrine vida (blizina i daljina) - merenjem očnog pritiska - ispitivanjem pomoću Amslerove rešetke - širenjem zenica (pregled očnog dna) - snimanjem žute mrlje i mrežnjače

PREVENCIJA Visoke koncentracije antioksidanata i cinka smanjuju rizik od napredovanja propadanja žute mrlje, pa se u prevenciji oboljenja i tokom lečenja savetuje primena različitih preparata koji sadrže vitamine C i E, cink-oksid, bakar, lutein, zeaksantin.

SAVET PLUS Bolest može da se uspori ako uzimate tri porcije voća na dan (posebno citrusa), bolje štite vid od karotina. Pomažu i paradajz i paprika. Sumporna jedinjenja u belom i crnom luku poboljšavaju cirkulaciju u oku.

(Branka Mitrović, Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track