KADA JE VREME ZA ULTRAZVUK ABDOMENA? Ovo su najznačajniji simptomi i stanja koja ukazuju da je vreme da posetite lekara
Foto: Profimedia

KADA JE VREME ZA ULTRAZVUK ABDOMENA? Ovo su najznačajniji simptomi i stanja koja ukazuju da je vreme da posetite lekara

Život -

Većina ljudi će bar jednom tokom života imati simptome koji ukazuju na zdravstvene probleme organa smeštenih u stomaku (abdomenu). Ultrazvuk abdomena omogućava detaljan uvid u strukturu, oblik, veličinu i funkcionisanje organa na potpuno bezbolan i bezbedan način.

Kada se ultrazvuk abdomena radi na novim aparatima vrhunskog kvaliteta, sa brojnim tehničkim opcijama, omogućava izuzetno preciznu dijagnostiku mnoštva oboljenja i promena na tkivima.

Ovim pregledom mogu da se uoče ciroza jetre, kamenaci u žučnoj kesi i bubrezima, ciste, tumori, primarni karcinomi i metastaze. Mogu se uočiti prisustvo slobodne tečnosti u abdomenu, uvećani limfni čvorovi, suženja, proširenja i začepljenja krvnih sudova, naročito stomačne aorte.

Navešćemo one najznačajnije simptome i stanja koji ukazuju da je vreme da posetite lekara specijalistu koji će obaviti ultrazvučni pregled abdomena.

Bolovi u stomaku

Svaki bol u stomaku koji se ponavlja ili duže traje, bez obzira da li je tup bol ili probadajući, razlog je da se obavi ultrazvuk abdomena. U zavisnosti od lokalizacije i tipa bola, može da ukaže na određene hronične i akutne bolesti, pa i na urgentna stanja.

Ultrazvučnim pregledom se može postaviti pretpostavka o oboljenju, koja se dalje proverava drugim metodama, ili dijagnoza bolesti. Zahvaljujući modernim opcijama 3D, 4D ultrazvuka, kontunuiranom i pulsnom dopleru, kolor dopleru, indeksu rezistencije i elastografiji, pouzdanost ultrazvuka abdomena u otkrivanju uzroka bola je izuzetno velika.

Krvarenje

Prisustvo krvi u stolici, urinu ili povraćanje krvi je vrlo ozbiljan razlog za hitno obavljanje ultrazvuka abdomena. Krv u stolici može da ukaže na bolesti organa za varenje, među kojima su i karcinomi. Tragovi krvi u urinu ukazuju na upalu bubrega, bešike i mokraćnih kanala, ali i na, istina ređu, pojavu karcinoma.

Neočekivane promene u težini

Mnoge bolesti gastrointestilnog trakta utiču na smanjenu apsorpciju hranljivih materija i pojavu anemije, kao i gubitak apetita. Mnogo ređe dolazi do neočekivanog ili neopravdanog dobijanja na težini. Neopravdano mršavljenje ili gubitak apetita je siguran znak da treba da obavite ultrazvuk abdomena.

Promene u pražnjenju creva

Čest pratilac bolesti gastrointestilnog trakta su promene u pražnjenju creva, bilo da se radi o opstipaciji, dijareji ili izmenjenim karakteristikama stolice. Treba obratiti pažnju i na nadimanje, otok stomaka, osećaj punoće u stomaku nakon unosa male količine hrane i krčanje creva.

Osim navedenih simptoma znak da je vreme da se obavi ultrazvuk abdomena su i bledilo, loš osećaj u ustima, neprijatan zadah, gorušica, dugotrajna mučnina, gađenje, slabost i hroničan umor. Iako se radi čestim simptomima koji se pojavljuju i kod zdravih osoba, mogu da ukažu na ozbiljnije bolesti.

Kontrolni pregledi

Ovaj jednostavan pregled neretko prvi ukaže na postojanje ozbiljnih oboljenja i pre nego što se pojave simptomi. Preporučuje se da se ultrazvuk abdomena obavlja preventivno (bez pojave simptoma) na svake dve godine, počev od pete decenije života. Na ovaj način se dolazi do eventualne najranije dijagnostike bolesti, kada je izlečenje daleko lakše, a nekada i jedino moguće. Ovaj pregled se obavlja nakon izlečenja, ali i kod stanja kao što su recimo ciste na bubregu koje se prate pregledom jednom godišnje.

Ultrazvuk abdomena se obavlja nakon hirurških intervencija na abdomenu, najčešće nakon skidanja konaca i mesec – dva nakon intervencije. Zatim na svakih tri do šest meseci kako bi se pratilo zarastanje i funkcionisanje operisanog organa.

Za ultrazvuk abdomena je potrebno prilagoditi ishranu dva dana pred pregled. To znači da iz jelovnika treba privremeno izbaciti namirnice koje koje nadimaju kao što su kupus, grašak, boranija i pasulj. Nekoliko sati pre ultrazvučnog pregleda ne treba unositi hranu.

Pregled obavlja lekar subspecijalista kliničkog ultrazvuka sa dvodecenijskim iskustvom. Cene ultrazvuka abdomena su različite i idu od 2000 din do 4000 din. U svakom slučaju to nije veliki iznos kako bi na vreme otkrili moguće promene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja