DANIJELA JE 7 DANA MISLILA DA JE PREHLAĐENA! Jednog jutra joj je lice bilo iskrivljeno! Saznala je STRAŠNU ISTINU (FOTO)
Foto: Profimedia

jezivo

DANIJELA JE 7 DANA MISLILA DA JE PREHLAĐENA! Jednog jutra joj je lice bilo iskrivljeno! Saznala je STRAŠNU ISTINU (FOTO)

Život -

Nutricionistkinja Danijel Ferguson (29) doživela je jezivu situaciju kada se jednog jutra probudila, a cela jedna strana lica bila joj je paralizovana.

Kako je rekla, ona se cele nedelje u avgustu osećala usporeno i loše. To je pripisala prehladi, pošto su simptomi bili slični. Međutim, jedne večeri je pored simptoma prehlade osetila i da je vilica boli kao da ju je, kako je rekla, neko udario a istovremeno joj je i utrnuo jezik. Legla je da spava misleći da će ti čudni simptomi do ujutru nestati. Ujutru je sitacija bila još gora.

foto: Profimedia

- Roditelji su me odvezli u hitnu pomoć gde mi je dijagnostikovana Belova paraliza i prepisali su mi terapiju. Rečeno mi je da je uzrok stres i da nisam mogla ništa da uradim da sprečim to što se desilo - kaže medijima Danijel, dodajući i da joj je desna strana lica paralizovana i danas.

Danijel se u početku stidela svog lica i teško je podnosila dijagnozu. Nije htela da izlazi iz kuće jer je bilo sramota, ali je u međuvremenu prevazišla to i sada otvoreno govori o svom stanju.

foto: Profimedia

Facijalis ili Belova paraliza je akutno oboljenje sedmog facijalnog živca. Simptomi nastaju akutno - obrva je spuštena i bolesnik ne može da nabere čelo. Oko je otvoreno, donji kapak visi i pri pokušaju da se zatvori- jabučica krene prema gore i upolje (Bellov fenomen), suze se prelivaju preko donjeg očnog kapka. Usna je opuštena na bolesnoj strani, hrana se nakuplja između obraza i desni, pri pokazivanju zuba evidentna je slabost polovine m. orbicularis orisa. U zavisnosti od lokalizacije lezije može se javiti čista motorna slabost, ili se osim slabosti može javiti i gubitak ukusa na prednje dve trećine iste strane jezika i bolna hiperakuzija. U 7% ovih bolesnka paraliza može da se javi dva ili više puta.

foto: Profimedia

Ova bolest pogađa sve starosne grupe, ali se, ipak, najčešće javlja između 15. i 40. godine života. Zdravstveni problem zapravo uzrokuje poremećaj u komunikaciji između mozga i mišica na licu. Tada dolazi do slabosti ili paralize tako da osoba ne može normalno da se nasmeje ili zatvori oko. Belova paraliza uvek zahvata jednu stranu lica zbog čega podseća na moždani udar. Međutim, lekari širom sveta još uvek ne znaju tačan uzrok ovog problema. Ono što se može nazvati srećom u nesreći, jeste prolaznost ovog, naizgled, neprijatnog problema. Naime, simptomi Belove paralize nestaju nakon nekoliko nedelja ili meseci i retko muče osobu ceo život, navodi klinika Mejo.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track