10 ZNAKOVA DA VAM JE TELO PUNO OTROVA: Ne zanemarujte ove simptome! 2 namirnice će vam pomoći da OČISTITE organizam!
Foto: Profimedia

VREME JE ZA DETOKS

10 ZNAKOVA DA VAM JE TELO PUNO OTROVA: Ne zanemarujte ove simptome! 2 namirnice će vam pomoći da OČISTITE organizam!

Život -

U slučaju da vam je telo prepuno otrovnih materija iz vode, vazduha, hrane, pića, cigareta, lekova, kozmetike itd. počeće da "šalje" signale koji nisu prijatni. Na primer, ukoliko se u poslednje vreme prekomjerno znojite i vruće vam je iz neobjašnjivog razloga, moguće je da telo pokušava da izbaci otrove pregrevanjem i znojenjem.

Kada primetite neke od ovih simptoma, ne ignorišite ih kako vam se zdravlje ne bi pogoršalo, već se potrudite oda očistite organizam od toksina.

To možete uraditi na više načina, od izbacivanja štetne hrane i pića iz jelovnika na neko vreme, do pojačanog unosa vode, znojenja, unosa više organski uzgajanog svežeg voća i povrća u ishranu, pijenjem probiotika... Takođe, prošetajte svaki dan po svežem vazduhu zbog bolje cirkulacije i kaki bi ste dodatno podstakli organizam da izbaci štetne materije.

foto: Profimedia

Ovo su neki od znakova da vam je telo prepuno toksina i neophodno mu je čišćenje:

Nesanica

Nesanica se često povezuje sa problemima sa jetrom i znak je da je vašem telu pod hitno potrebna detoksikacija. Ukoliko imate problema sa spavanjem, počnite da čistite telo od nagomilanih otrova iz svega onoga što unosite u sebe, bilo kroz usta, bilo kroz kožu u obliku raznih krema, losiona, parfema...

foto: Profimedia

Hroničan umor

Normalno je da se tokom dana, posebno radnog, čovek ponekad oseća umorno. Ali, ako nikako ne može da se odmori i stalno je umoran, čak i nakon jutarnjeg buđenja, tada nešto nije u redu. Moguće je da je organizam pretrpan toksičnim materijama.

Problemi s kilažom

Ukoliko pokušavate da izgubite kilograme upornim vežbanjem i pravilnom ishranom, a rezultata nema, moguće je da se radi o prezasićenosti tela otrovnim materijama. Kao i kod stalnog umora, i u ovom slučaju toksini mogu ometati pravilan hormonalni rad.

Nakupljanje sala na stomaku

Nakupljanje neželjenih, štetnih materija u organizmu može da stvori masno tkivo na stomaku. Tog problema ćete se rešiti upornom i temeljnom detoksikacijom tela.

foto: Shutterstock

Neprijatan zadah

U tom slučaju, čak i uz pravilnu oralnu higijenu loš zadah ne nestaje. To je znak da nešto u telu ne radi kako treba, može biti povezano s probavnim problemima, ali i ukazivati na to da se jetra bori kako bi očistila vaše telo od otrova.

Česte glavobolje

Ukoliko vas u poslednje vreme često boli glava, moguće je da vas telo upozorava na preveliku količinu nagomilanih otrova. Naime, pretrpanost toksinima jedan je od najčešćih uzroka za pojavu glavobolje.

Zatvor

Problemi sa probavom i zatvor mogu uzrokovati želudačne tegobe, glavobolje, bolove i osećaj umora. To se događa i u slučaju ako je organizam prezasićen toksinima jer tada ne može adekvatno variti hranu koja ulazi u telo pa se muči.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

Mirisi vam smetaju

Ako intenzivno reagujete na mirise poput parfema i sličnog, moguće je da vam telo poručuje da ste postali preterano osetljivi na hemikalije. To je znak da je otrova u telu previše i vaš organizam ne želi da dodatne količine ulaze u njega. Neki od znakova osetljivosti na mirise su mučnina i glavobolja - nakon što udahnete sitne čestice veštačkih mirisa.

Bolovi u mišićima

Toksini nepovoljno utiču na mišiće i zglobove pa ako niste vežbali ili se na neki način fizički opteretili, a bole vas mišići, to lako može biti znak da telu treba čišćenje od otrova.

foto: Shutterstock

Problemi sa kožom

Ako se nikako ne možete rešiti akni - to može biti znak da je telo preopterećeno toksinima koji u njega dolaze iz hrane ili iz proizvoda za negu kože. Takođe, na isto mogu ukazivati pojava osipa, natečenosti očiju, ekcema ili psorijaze, prenosi Gaia.

Popijte svako jutro toplu vodu sa limunom

Ovaj jednostavan napitak pročistiće vaše telo od nakupljenih toksina, a time će i sistem organa za varenje raditi bolje. Budući da je to prvo što se uzima ujutru, stimuliše se probavni sistem i hidrira debelo crevo tako da nema problema sa zatvorom. Osim toga, podstiče rad jetre.

Limun pomaže jetri da proizvodi više žuči, tako da je telu lakše da razgradi složenu hranu i izvuče iz nje korisne sastojke. Med ima antibakterijska svojstva koja štite od bilo kakvih infekcija. Takođe, pomaže u proizvodnji sluzi u želucu, kao i da se izbace toksini iz tela.

foto: Shutterstock

Kako pročišćava telo od nagomilanih toksina, topla voda s limunom blagotvorno deluje na kožu jer je time održava zdravom, a samim time - i lepom, zategnutijom i mlađom.

Dovoljna vam je četvrtina limuna isceđenog u čaši vode koja je temperature otprilike kao i vaše telo.

Pomaže i kiseli kupus

Osim probioticima, kiseli kupus je jako bogat vitaminom C, a sadrži i vitamine A, E, K, B12, kao i magnezijum, gvožđe, folnu kiselinu, kalcijum, kalijum, fosfor... Odličan je za detoksikaciju organizma i regeneraciju jetre i pospešuje gubitak kilograma tako što ubrzava metabolizam.

foto: Shutterstock

Kurir.rs/24sata.hr/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track