Najnovije vesti

EVO KADA DECU MORATE DA VODITE KOD LOGOPEDA! Ovo su signali da vaši mališani imaju PROBLEMA SA GOVOROM!
Foto: Profimedia

VIDEO

EVO KADA DECU MORATE DA VODITE KOD LOGOPEDA! Ovo su signali da vaši mališani imaju PROBLEMA SA GOVOROM!

Zdravlje

Sve je veći broj dece koja kasne sa progovaranjem prvih reči. Odgovore na pitanja zašto se to dešava i koja je uloga vrtića i odraslih u savladavanju govora i jezika kod najmlađih, potražili smo kod stručnjaka za govor – logopeda.

Zdravo dete, prve reči izgovara oko prvog rođendana, a kašnjenje u progovaranju se toleriše još šest meseci. Sklapanje kraće ili duže rečenice može se očekivati u uzrastu od oko 18 meseci do dve godine. Odstupanja od toga, trebalo bi da budu znak da je vreme za posetu logopedu.

foto: Profimedia

"U govorno-jezičkom razvoju, pažnja dece je takođe sve lošija, posebno verbalna pažnja, tako da nalog koji čuje od roditelja ne može da obradi, a samim tim ne može ni da nastavi dalje da sam formira usvaja govor i jezik. Danas je sve manje komunikacije između roditelja i dece, za to postoje verovatno brojni razlozi, mi u Srbiji nemamo nijedno veliko nacionalno istraživanje koje bi nam pomoglo da identifikujemo riziko-faktore za kašnjenje u razvoju govora i jezika i mi sve što pričamo, pričamo na osnovu iskustva u praktičnom radu", ističe doc.dr Mila Veselinović logoped u KCV-u.

Iskustva u praksi pokazuju da roditelji na vrata stručnjaka za govor kucaju najčešće oko detetove treće godine, da su mnoga deca pre nego što nauče maternji izložena engleskom jeziku i uticaju ekrana, što nekima od njih može otežati savladavanje reči, kao i to da se do logopeda stiže na specifičan način, kažu u Kliničkom centru Vojvodine.

"Ono što je danas veliki problem je što u sistemu zdravstvene zaštite u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, na teritoriji Grada Novog Sada, radi samo jedan logoped. Vi praktično u Klinički centar kod logopeda dovodite dete tek onda kad neko od otorinaca preporuči da se dete uključi u logopedski tretman", kaže dr Veselinović.

Poseban izazov za razvoj govora i jezika, imaju gluvonemi roditelji čija deca čuju. Njima se preporučuje da decu od najranijeg uzrasta upišu u stimulativnu jaslenu grupu, u kojoj će vršnjačka komunikacija nadomestiti nedostatak razgovora sa roditeljima. Takođe, logopedi podsećaju na to da je pogrešno predviđati želje deteta, pre nego što se ono potrudi da ih izgovori.

Kurir.rs/RTV, Maja Guzijan/Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...