EVO KADA DECU MORATE DA VODITE KOD LOGOPEDA! Ovo su signali da vaši mališani imaju PROBLEMA SA GOVOROM!
Foto: Profimedia

VIDEO

EVO KADA DECU MORATE DA VODITE KOD LOGOPEDA! Ovo su signali da vaši mališani imaju PROBLEMA SA GOVOROM!

Život -

Sve je veći broj dece koja kasne sa progovaranjem prvih reči. Odgovore na pitanja zašto se to dešava i koja je uloga vrtića i odraslih u savladavanju govora i jezika kod najmlađih, potražili smo kod stručnjaka za govor – logopeda.

Zdravo dete, prve reči izgovara oko prvog rođendana, a kašnjenje u progovaranju se toleriše još šest meseci. Sklapanje kraće ili duže rečenice može se očekivati u uzrastu od oko 18 meseci do dve godine. Odstupanja od toga, trebalo bi da budu znak da je vreme za posetu logopedu.

foto: Profimedia

"U govorno-jezičkom razvoju, pažnja dece je takođe sve lošija, posebno verbalna pažnja, tako da nalog koji čuje od roditelja ne može da obradi, a samim tim ne može ni da nastavi dalje da sam formira usvaja govor i jezik. Danas je sve manje komunikacije između roditelja i dece, za to postoje verovatno brojni razlozi, mi u Srbiji nemamo nijedno veliko nacionalno istraživanje koje bi nam pomoglo da identifikujemo riziko-faktore za kašnjenje u razvoju govora i jezika i mi sve što pričamo, pričamo na osnovu iskustva u praktičnom radu", ističe doc.dr Mila Veselinović logoped u KCV-u.

Iskustva u praksi pokazuju da roditelji na vrata stručnjaka za govor kucaju najčešće oko detetove treće godine, da su mnoga deca pre nego što nauče maternji izložena engleskom jeziku i uticaju ekrana, što nekima od njih može otežati savladavanje reči, kao i to da se do logopeda stiže na specifičan način, kažu u Kliničkom centru Vojvodine.

"Ono što je danas veliki problem je što u sistemu zdravstvene zaštite u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, na teritoriji Grada Novog Sada, radi samo jedan logoped. Vi praktično u Klinički centar kod logopeda dovodite dete tek onda kad neko od otorinaca preporuči da se dete uključi u logopedski tretman", kaže dr Veselinović.

Poseban izazov za razvoj govora i jezika, imaju gluvonemi roditelji čija deca čuju. Njima se preporučuje da decu od najranijeg uzrasta upišu u stimulativnu jaslenu grupu, u kojoj će vršnjačka komunikacija nadomestiti nedostatak razgovora sa roditeljima. Takođe, logopedi podsećaju na to da je pogrešno predviđati želje deteta, pre nego što se ono potrudi da ih izgovori.

Kurir.rs/RTV, Maja Guzijan/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track