Najnovije vesti

MOŽEMO LI SPREČITI ZARAZU?! Evo koliko nas maske zaista ŠTITE od virusa!
Foto: Shutterstock

čestice su svuda

MOŽEMO LI SPREČITI ZARAZU?! Evo koliko nas maske zaista ŠTITE od virusa!

Zdravlje
17:50h

Masovno se kupuju Neki naučnici pomalo su skeptični kada je reč o tome koliko nas hirurške maske čuvaju od virusa i bakterija

Panika urokovana kupovinom maski za zaštitu od virusa stigla je i kod nas. Strah od koronavirusa, koji se širi svetom, naterao je ljude da ih u apotekama masovno kupuju.

Postoji nekoliko načina na koje se virusi šire. Kada zaražena osoba kine ili se zakašlje, čestice virusa se rasprše po vazduhu. Zaraza je moguća i ako one dotaknu oči ili nos druge osobe.

foto: Shutterstock

Nepotpuna zaštita

Dokazano je da, ako se maske koriste pravilno, mogu da uspore širenje virusa vazduhom. Recimo, istraživanje iz 2008. pokazalo je da su oni koji su nosili maske imali 80 odsto manji rizik da se zaraze gripom. Istraživanje rađeno godinu dana kasnije pokazalo je da su, u kombinaciji sa čestim pranjem ruku, maske ljudima smanjile rizik od obolevanja za 70 odsto. Ipak, ako nosite masku, to ne znači da treba da mislite da ste potpuno zaštićeni od zaraze.

One ne pomažu zato što prekrivaju samo nos i usta, jer ostavljaju otvorene oči, koje su takođe izložene zarazi. Ako se prisetimo SARS, čija je epidemija pogodila svet 2003. godine, naučnici su zaključili da su maske usporile širenje bolesti, naročito u bolnicama. Zapravo, većina ljudi u Aziji nosi maske ne samo da bi sprečili da se razbole već i da bi zaštitili druge ljude od bakterija i virusa.

foto: Shutterstock

Koje su najbolje

Još jedan smrtonosan koronavirus, MERS, harao je 2012. Tada su medicinski stručnjaci preporučili da se maska nosi samo ako ste u istoj prostoriji s osobom koja je zaražena. Zaključak je da samo maske neće sprečiti zarazu (recimo, koronavirusom), ali mogu da pomognu. One smanjuju rizik od prenosa nekih virusa, ali ne smanjuju taj rizik na nulu. Maske koje viđamo na ulicama, a nose ih zubari, lekari, hirurzi - takozvane hirurške maske, mogu malo da zaštite od kapljica. Ne stoje na jednom mestu i relativno su tanke, pa mikrokapljice ipak mogu proći kroz zaštitu, kažu stručnjaci.

foto: Shutterstock

Postoji još jedna vrsta maski koje ste možda videli kod građevinskih radnika, one se nekada nazivaju respiratorne maske. Dobro prianjaju uz lice i filtriraju oko 95 odsto čestica koje se prenose vazduhom, kao i viruse i bakterije. Ipak, mnogima one nisu udobne, a i neki kažu da kroz njih teško dišu, pa je nezgodno nositi ih satima.

Ako se razbolite, ostanite kod kuće I na kraju, da zaključimo: nošenje maske nije potpuno efikasna zaštita od virusa i nije zamena za druge mere predostrožnosti. U ovom periodu treba redovno prati ruke i maramicom obavezno prekrivati nos i usta kada kijamo ili kašljemo, unositi vitamine i boraviti na svežem vazduhu (u zatvorenim prostorijama virusi se brže šire), javiti se lekaru ako se razbolite i, dok ne ozdravite, ostanite kod kuće da virus ne biste širili na druge.

foto: Shutterstock

Kurir.rs 

Foto: Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...