LEKAR ŠOKIRAO EKSPERIMENTOM: Nisam se TUŠIRAO MESEC DANA, evo šta mi se desilo sa KOŽOM!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

test sa zdravljem

LEKAR ŠOKIRAO EKSPERIMENTOM: Nisam se TUŠIRAO MESEC DANA, evo šta mi se desilo sa KOŽOM!

Život -

Džejms Hamblin, lekar i autor koji osim knjiga piše i kolumne za magazin The Atlantic je odlučio da postepeno prestane sa tuširanjem na mesec dana, a inspirisala ga je novinarka Njujork tajmsa Džulija Skot koja je takođe prestala da se tušira u svrhu eksperimenta, kako bi testirala 'sprej sa živim bakterijama' - koji izgleda i ima ukus poput vode, ali je pun bakterija za koje naučnici vjeruju da bi živele na našoj koži kad ih ne bismo stalno ispirali. Ideja iz eksperimenta je da dokaže da telo može samo da upravlja 'svojim malim ekosistemom' na koži, ako prestanemo da mu smetamo tuširanjem i korišćenjem agresivnih sredstava za pranje.

Hamblin je tako polako prestao koristiti sapune (osim onog za ruke, zbog sprečavanja širenja mikroba i bolesti), razne kreme, pa čak i dezodorans, a malo bi se isprao s vodom kad je baš bio 'vidno' prljav.

foto: Profimedia

Rezultat njegovog eksperimenta čak nije bio ni smrad već je, prema rečima ljudi koji su boravili s njim, mirisao 'kao čovek'. Hamblin je rekao da deterdženti i proizvodi za negu i higijenu tela koje svakodnevno stavljamo na kožu i kosu narušavaju ravnotežu ulja i dobrih bakterija koje na nama žive.

Po njegovom mišljenju, s agresivnim tuširanjem ih ubijamo, a premda se brzo ponovo naseljavaju, više nisu 'u ravnoteži' jer telo brže proizvodi loše bakterije zbog čega se javlja neprijatan miris.

Zaključak je: ako prestanemo da koristimo razna sredstva za negu tela, telo će samo 'smisliti' kako da se 'vrati u balans', pa će dobre bakterije bujati, a loše će biti 'pod kontrolom'.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

Kurir.rs/24sata.hr/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track