Najnovije vesti

HIRURZI DOŽIVELI ŠOK USRED OPERACIJE! Zanemeli kada su videli šta je raslo u MATERICI ŽENE, teško čak 2 kg! (FOTO)
Foto: Profimedia

UŽAS

HIRURZI DOŽIVELI ŠOK USRED OPERACIJE! Zanemeli kada su videli šta je raslo u MATERICI ŽENE, teško čak 2 kg! (FOTO)

Zdravlje

Hirurzi nisu mogli da veruju kada su tokom operacije žene, koja se žalila na neizdržive bolove u stomaku, pronašli ogromne ciste na jajnicima napravljene od hijade vlasi kose.

U materici 30-godišnje majke pronađen je neverovatan splet dlaka od kojih su neke bile dugačke i po 12 cm, a za koje hirurzi kažu da su rasle u njoj još od rođenja.

Neidentifikovana žena iz Rusije zatražila je hitnu medicinsku pomoć nakon što je trpela neizdržive bolove u stomaku.

- Ovakve ciste svrstavaju se u nekancerogene tumore. To su kapsule sa prilično debelim zidovima koje se sastoje od sluzi pomešane sa ljudskim tkivom. Unutar ciste mogu da se pronađu gornji slojevi kože, masno tkivo, dlake, kosti pa čak i zubi - izjavio je glavni hirurg Tatjana Šavrak.

U ovom slučaju cista je većinom napravljena od vlasi kose i uspešno je otklonjena laparoskopski, a reproduktivni organi pacijentkinje ostali su netaknuti.

foto: Profimedia

Dermoidna cista je tip tumora koji sadrži cistu ispunjenu tkivom, koja u sebi može da sadrži — skoro sve strukture kože (znojne i lojne žlezde, dlaku i masne ćelije), strukture koje podsećaju na hrskavicu, koštano tkivo, zube. Može se razviti na bilo kom delu tela i u bilo kom organu. Pokazuju tendenciju rasta, ali ne i tendenciju ka metastaziranju.

Svaki od ugrušaka vlasi težio je preko 1 kilogram i nalazili su se oko oba jajnika. Neverovatna fotografija objavljena je od strane ministarstva zdravlja u Moskvi.

- Ovakve ciste su genetske. One su tu još od detinjstva i niko ne može da predvidi kada će iznenada početi da rastu. To može da se dogodi između 15 i 30 godine ili sa 70 godina. Uprkos ovoj neverovatnoj fotografiji cista koje su rasle na oba jajnika bile su mnogo lakše od toga koliku težinu mogu da postignu - zaključili su doktori.

Kurir.rs/Telegraf/Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja