Najnovije vesti

TEMPERATURNI ŠOK RAZARA NAŠE TELO! Ako osetite ova 3 simptoma, nagli pad temperature je krivac za sve
Foto: Profimedia

vremenska prognoza nije dobra po naše telo

TEMPERATURNI ŠOK RAZARA NAŠE TELO! Ako osetite ova 3 simptoma, nagli pad temperature je krivac za sve

Zdravlje

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da se sutra očekuje nagla promena vremena i jako zahlađenje, praćeno olujnim severozapadnim vetrom.

U utorak će najniža temperatura biti od 4 do 11 stepeni, najviša od 10 do 20 stepeni, a posle podne i uveče se očekuje nagli i osetan pad temperature. Osetljivost na hladnoću ređa je nego osetljivost na toplotu, ali uobičajeni simptomi koje možemo osetiti su depresija, umor i prehlade koje su izraženije posebno ako su u spoju sa lošim vremenskim uslovima i manjkom sunčeve svetlosti.

Zašto reagujemo na promenu vremena? Velike razlike u atmosferskim pritiscima izazivaju tegobe i kod zdravih i kod bolesnih ljudi. Prilikom drastičnog pada temperature može da dođe do velikog skoka krvnog pritiska, dok pacijenti koji boluju od astme mogu da imaju jače napade.

Kada dođe do naglog zahlađenja, krvni sudovi se grče i probleme mogu imati osobe koje boluju od angine pektoris. Kod njih se u tim situacijama javljaju bolovi u grudima. Prvi korak ka sprečavanju ozbiljnijih zdravstvenih problema je prevencija. Savetuje se redovna provera krvnog pritiska i adekvatno oblačenje.

Temperaturni šok zadaće muke i zdravima, a promena vremena uticaće na decu, koja mogu da budu razdražljiva.

Kako da sačuvate zdravlje kada temperatura padne? Oblačite se u slojevima kako biste se lakše prilagodili u zagrejanim ili previše hladnim prostorijama. Odevanje u slojevima "hvata" topli vazduh mnogo efikasnije od odeće koja prijanja uz telo. Spoljni sloj treba da bude otporan na vodu i vetar.

Nosite kapu ili šešir kako ne biste prehladili sinuse, ali i naočare kako biste zaštitili oči. Nosite toplu, vodootpornu obuću sa dobrim, nepromočivim đonom.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Telegraf

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...