Najnovije vesti

OVA PIĆA PODSTIČU STARENJE MOZGA! Oni koji ih konzumiraju svakodnevno imaju OPASNE POSLEDICE!
Foto: Profimedia

PAZITE NA ZDRAVLJE

OVA PIĆA PODSTIČU STARENJE MOZGA! Oni koji ih konzumiraju svakodnevno imaju OPASNE POSLEDICE!

Zdravlje

Konzumiranje alkohola ima razne negativne učinke na zdravlje i organizam, kao što su uništavanje sna, debljanje i vodi do oštećenja jetre. Sve veći broj istraživanja pokazuje da alkohol negativno utiče i na mozak.

Istraživanje iz 2018. godine pokazuje da 10 mililitara alkohola nedeljno povećava mogućnost za oboljevanjem od demencije.

foto: Profimedia

Sada je novo istraživanje pokazalo da alkohol podstiče starenje mozga i to svaki gram alkohola za 0,02 godine, što je otprilike jedna nedelja.

Istraživanje je sprovedeno na 17.308 osoba u dobu od 45 do 81 godine, pa su programirali računar da meri dob njihovog mozga. Rezultati pokazuju da alkohol zaista podstiče starenje mozga.

Iako se 0,02 godine po gramu ne čini puno, jedna čaša vina ili flaša piva imaju 14 grama alkohola u sebi, što je uočljivo oštećenje. Takođe su pokazali da je osobama, koje svakodnevno konzumiraju alkohol, mozak za pet meseci stariji, od osoba koje ga konzumiraju u umerenim količinama.

Učinak cigareta zapravo je znatno veći. Osobe koje dnevno popuše kutiju cigareta imaju mozak stariji za šest do sedam meseci. Ovo istraživanje ne znači da se alkohol ne sme uopšte konzumirati, već stručnjaci preporučuju konzumiranje alkohola u umerenim količinama i prestanak konzumacije osobama koje su u srednjoj životnoj dobi kako bi se smanjio učinak koji ima na mozak i zdravlje.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Vecernji.hr/Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja