EKSPERIMENT KOJI LEDI KRV U ŽILAMA: Evo šta moderna tehnologija radi našoj deci
Foto: Shutterstock

Poražavajuće

EKSPERIMENT KOJI LEDI KRV U ŽILAMA: Evo šta moderna tehnologija radi našoj deci

Život -

Strašno: Zamolili su tinejdžere da osam sati provedu sami bez telefona i interneta. Većina njih nije izdržala tri sata

Jedan ruski psiholog osmislio je veoma zanimljiv eksperiment - želeo je da testira svoju hipotezu da se moderna deca previše animiraju i da zbog toga nisu u stanju da se pozabave svojim unutrašnjim stanjem. Deci od 12 do 18 godina ponuđeno je da dobrovoljno provedu osam sati sami sa sobom, bez mobilnog telefona, interneta, radija i televizije. Bilo je dozvoljeno da pišu, čitaju, sviraju, crtaju, rade ručni rad, pevaju, hodaju...

Deca su morala da dođu sutradan kod autorke eksperimenta i da ispričaju svoje utiske o vremenu koje su proveli u samoći. Tokom eksperimenta im je bilo dozvoljeno i da zapišu svoja osećanja, a sve se prekidalo kada bi bilo uočeno da je dete postalo napeto, da mu je neprijatno ili da se oseća anksiozno.

foto: Shutterstock

Psiholog je verovao da je eksperiment potpuno bezbedan i bezopasan, ali niko nije očekivao ovako šokantne rezultate: od 68 učesnika, samo tri (TRI!!!) osobe - dve devojčice i jedan dečak - izdržale su do kraja.

Šta se dešavalo za to vreme

Troje od njih je imalo samoubilačke misli. Petoro je doživelo napad panike. Većina učesnika je imala mučninu, znojenje, vrtoglavicu, nalete vrućine, bol u stomaku, osećaj „pomeranja“ dlaka na glavi... Skoro svi su imali osećaj straha i anksioznosti. A sve ovo se javljalo samo dva-tri sata od početka eksperimenta. Njih desetoro je odustalo nakon tri i više sati, ostali su jedva izdržali prva dva. Devojčica koja je „preživela“ eksperiment do kraja, zapisivala je svoje stanje, a kada je psiholog čitao njene beleške, naježio se od neprijatnosti.

Šta su radili tokom eksperimenta

kuvali su ili jeli čitali ili pokušavali da čitaju odradili nekoliko školskih zadataka (bio je raspust, ovo su radili iz očaja) gledali su kroz prozor ili su šetali po stanu izlazili su napolje da prošetaju do prodavnice ili kafića (bilo im je zabranjeno da komuniciraju s drugima osim konobara i kasirke) slagali slagalicu farbali kosu ili se kupali čistili sobu ili stan igrali se s psom ili mačkom vežbali ili se istezali svirali zapisivali svoja osećanja troje je pisalo poeziju ili prozu jedan dečak se skoro pet sati vozio autobusom ili trolejbusom kroz grad jedna devojčica je vezla jedna dečak je otišao u luna-park i nakon tri sata odustao od eksperimenta jedna devojka je otišla u muzej, drugi dečak u zoološki vrt jedan dečak je pešačio s kraja na kraj grada (oko 25 km) skoro SVI su pokušavali da spavaju, ali gotovo NIKO nije uspeo, objašnjavali su to time da su im se „glupe misli“ vrzmale po glavi.

Šta su prvo učinili nakon odustajanja

Kada su prekidali eksperiment, 14 tinejdžera je istog trenutka proverilo društvene mreže, 20 je pozvalo prijatelje s mobilnog telefona, troje je zvalo roditelje, pet je otišlo kod prijatelja. Ostali su uključili televizor ili su surfovali po internetu. Skoro svi su odmah uključili muziku i stavili slušalice na uši. Svi strahovi i simptomi su nestali odmah nakon prekidanja eksperimenta, a 63 tinejdžera je retroaktivno prepoznalo eksperiment kao koristan za samospoznaju. Šest ih je ponovilo eksperiment i nakon petog ili šestog puta uspeli su da „izguraju do kraja“. Kada su analizirali šta im se dogodilo tokom eksperimenta, 51 osoba je koristila izraze „zavisnost“, „ispostavilo se da ne mogu da živim bez....“, „ne mogu da živim u tišini“... Svi su bili iznenađeni mislima koje su im padale na pamet tokom eksperimenta, ali nisu bili u stanju da ih razmotre, zbog pogoršanja stanja...

Kako su neki izgurali

Dečak koji je uspeo da završi eksperiment vreme je proveo tako što je sklapao model jedrilice. Pravio je pauze za hranu i piće i da prošeta psa, a devojčica je vreme provela tako što je prvo sortirala a zatim sadila i presađivala cveće. Nijedno od njih nije primetilo „čudne misli“ ili osetilo negativnu energiju.

(Kurir.rs / Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track