STOMATOLOZI PREPORUČUJU ZA BLISTAV I LEP OSMEH! Ovako se pravilno neguju usta i zubi
Foto: Shutterstock

Saveti

STOMATOLOZI PREPORUČUJU ZA BLISTAV I LEP OSMEH! Ovako se pravilno neguju usta i zubi

Život -

Dilema Kada je reč o higijeni zuba i usne šupljine, lako je zbuniti se. Na tržištu postoje stotine proizvoda koji obećavaju biserni osmeh i svež dah, ali ponekad
je teško uklopiti ih i razaznati kada ih treba koristiti

Pravilna nega zuba počinje od dnevne oralne higijene koja je jednostavna, efikasna i laka za održavanje.

Zato donosimo nekoliko preporuka stomatologa - koji su to neizostavni koraci pravilne nege zuba:

Nega zuba je prioritet

Pranje zuba dva puta dnevno prvi je postulat pravilne nege, zdravih zuba i čiste usne šupljine. Ako preskačete pranje zuba, dajete šansu plaku i bakterijama da se talože, uzrokujući s vremenom karijes i oboljenje desni. Koristite mekanu četkicu kako ne biste oštetili desni, a zube perite najmanje dva minuta, iako bi idealno bilo tri minuta. Potrudite se da gornje zube perete u smeru „kako kiša pada“ (pokreti nadole), a donje „kako trava raste“ (pokreti nagore). Vlakna četkice zadržite na istom mestu oko 10-15 sekundi. Istrljajte dobro i zadnje kao i prednje zube.

foto: Shutterstock

Vodica za ispiranje - osveženje i dezinfekcija

Potpuna nega zuba nezamisliva je bez vodice za ispiranje. Ona nije namenjena samo osvežavanju daha, nego i sprečavanju nastanka plaka, dezinfikovanju usne šupljine (ako sadrži alkohol), protiv bakterija, a neke čak i izbeljuju zube. Sipajte u usta količinu jednog gutljaja i mućkajte je u ustima barem 30 sekundi kako biste temeljno osvežili usnu šupljinu.

foto: Shutterstock

Konac za zube - detaljna higijena

Priznajte - da li uopšte imate konac za zube? Ako to nije slučaj, bilo bi dobro da se odmah uputite do prve apoteke i kupite ovo malo čudo koje će postati vaš glavni saputnik u čišćenju zuba. Redovno čišćenje zuba koncem omogućava da zađete tamo gde četkica ne može - između zuba kako biste otklonili plak u interdentalnom prostoru. Ako su vam zubi gusto zbijeni - birajte voskirani konac, koji će omogućiti da konac lakše uvučete između zuba, a potom ga izvučete.

foto: Shutterstock

Očistite jezik od naslaga bakterija

Dobra nega zuba nije kompletna bez čišćenja jezika. Verovatno ste do sada nekoliko puta na jeziku primetili beličasti sloj. U pitanju su bakterije koje uzrokuju zadah, karijes i oboljenje desni. One se razmnožavaju najviše kada unosimo hranu, a posebno šećere. Zato jednom dnevno obavezno očistite jezik posebnom nežnom četkicom za zube ili grebalicom za jezik, koju možete naći u apotekama. U ovu svrhu možete iskoristiti i konac za zube, kojim ćete nežno povlačiti duž jezika kako biste uklonili bakterije sa površine.

foto: Shutterstock

Savet plus

Osim higijene i redovne posete stomatologu, zdravlju zuba i usne šupljine i te kako doprinosi i zdrava ishrana, jer namirnice bogate ugljenim hidratima i šećerima privlačiće bakterije. Kako biste očuvali zdravlje zuba, unosite što više vitamina koji su topivi u masnoći, a to su vitamini A, D, K2 i E.

foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja