DR DUŠAN STEFANOVIĆ O FIBROMIJALGIJI: Da li i vaše telo lomi bol?
Foto: Profimedia

ZDRAVLJE

DR DUŠAN STEFANOVIĆ O FIBROMIJALGIJI: Da li i vaše telo lomi bol?

Život -

Ovo oboljenje znatno smanjuje pokretljivost i negativno utiče na svakodnevne životne i radne aktivnosti. Nema čarobne pilule koja će zauvek odagnati tegobe, ali možete da ih umanjite

Da li se često budite ukočeni, sve vas boli? Osetljivi ste na dodir, osećate umor, imate poremećaj spavanja, smetaju vam i svetlo i zvuk, popuštaju vam pažnja i pamćenje? Još ako ste ženskog roda, a na većinu ovih pitanja ste odgovorili pozitivno, sigurno je i vas zakačila fibromijalgija. Ako se ne lečite, na ovo nimalo prijatno stanje vrlo lako mogu da se zalepe i anksioznost i depresija. Zato pravac kod doktora: pravovremena dijagnoza, edukacija i primena različitih terapijskih procedura pomoći će vam da ubuduće lakše kontrolišete bol i njegove nevesele posledice. Šta uzrokuje ovu bolest, kako se postavlja dijagnoza, ali i kako možete da poboljšate funkcionalnu sposobnost organizma, objašnjava prof. dr sc. med. Dušan Stefanović, internista-reumatolog, dugogodišnji načelnik Klinike za reumatologiju i kliničku imunologiju VMA, ekspert za uklanjanje bola.

foto: Privatna Arhiva

ŽENE PREDNJAČE - Iako je poznata od davnina, uzrok fibromijalgije još nije otkriven. Dokazano je da je oboljenje znatno češće kod žena, što ukazuje na mogućnost da hormonalni status ima neku ulogu u njegovom nastanku - kaže dr Stefanović. Pacijenti sa fibromijalgijom, kada dođu kod lekara, obično kažu da ih sve boli. - Osnovna karakteristika ovog hroničnog difuznog oboljenja su bolovi u mišićima i vezivnom tkivu i zaista su rasprostranjeni po celom telu. Stalni su, a mogu da budu duboki, tupi ili pulsirajući. Isto tako, mogu da se povremeno pojačavaju tokom dana, a sve to prati ukočenost mišića.

KLINIČKI PREGLED JE OBAVEZAN Pored bolova, javljaju se i drugi simptomi. - Evidentno je da je kod pacijenata sa fibromijalgijom primetna pojava sniženog raspoloženja. Oboleli osećaju i hronični umor, san im je poremećen, prisutne su i brojne druge tegobe koje se pojačavaju u stresnim situacijama, ali i kad nastupaju promene vremena.

Spisak simptoma je zaista dugačak, često mogu da se odnose i na druga oboljenja. Da ne biste bili u dilemu šta se s vama događa i eventualno pogrešno lečili, neophodno je da odete na klinički pregled kod reumatologa. Bitno je da lekar, pre davanja dijagnoze fibromijalgije, isključi postojanje ostalih bolesti koje fibromijalgija imitira. - Dijagnoza se postavlja na osnovu razgovora s pacijentom, obavezan je i klinički pregled. Podrazumeva palpaciju (pipanje) određenih tačaka u mišićima. Bol se pojačava blagim pritiskom na mišiće i okolna tkiva. Tada sve bude jasno, pa za dijagnozu nisu potrebna nikakva snimanja, kao što je to slučaj s nekim drugim oboljenjima.

VAŽAN JE POZITIVAN STAV Nažalost, fibromijalgični bolovi ne mogu potpuno da se eliminišu. Dobra vest je da mogu da se kontrolišu, a terapija bola je, između ostalog, odlično rešenje. Inače, samo multidisciplinarni pristup daje dugoročne rezultate. - Važan je i karakter pacijenta, funkcionalna sposobnost i kvalitet života zavise i od njegovog individualnog stava. Neki su potpuno nefunkcionalni jer tegobe koje osećaju doživljavaju kao pravu katastrofu. Njima može da pomogne razgovor s psihoterapeutom. S druge strane, ima i onih koji ignorišu fibromijalgiju, trude se da žive aktivno i takvi zaista funkcionišu bez posebnih problema.

SIMPTOMI SU VIŠE NEGO BROJNI - hronični difuzni bol u mišićima - grčenje mišića - osećaj slabosti u rukama i nogama - osećaj oticanja u rukama i nogama, bez realnog oticanja - ukočenost nakon buđenja - ukočenost nakon ostajanja u jednom položaju duže vreme - obamrlost ili bockanje (trnci) u raznim delovima tela - osetljivost vilice i lica - nesanica / umor / pad energije / napetost - migrena - vrtoglavice - teškoće u koncentraciji - bol u stomaku, mučnina, nadutost, smenjivanje zatvora i proliva - bolne menstruacije - osetljivost na hladnoću - osetljivost na lekove - osetljivost na buku, svetlo, određenu hranu...

TAČKE ZA DETEKCIJU - prednja i zadnja strana vrata - regija lopatica - prednja strana grudnog koša - lumbalno-sakralna regija - kukovi - lakatni i koleni zglobovi

ŠTA PODRAZUMEVA LEČENJE - farmakološku terapiju (nesteroidne antiinflamatorne lekove, opioidne analgetike, antidepresive, antiepileptike) - blokade / infiltracije najbolnijih mišićnih tačaka - trigera - fizikalnu terapiju - hidroterapiju - samostalne vežbe istezanja - akupunkturu - izbegavanje stresnih situacija - psihoterapiju

OBRATITE PAŽNJU! Simptomi karakteristični za fibromijalgiju se akumuliraju postepeno, uglavnom bez jedinstvenog okidača početka bolesti, koja nastaje najčešće između 25. i 45. godine starosti (sve više obolevaju i adolescenti), ali mogu da budu i posledica fizičke traume, hirurške intervencije, infekcije, velikog psihološkog stresa. Važno je da sve što vam se dogodilo detaljno ispričate reumatologu, a on će terapiju usmeriti u pravom pravcu.

(Branka Mitrović, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track