NEKI ZAŠTITNU MASKU NOSE IZ STRAHA, A DRUGI ZBOG MODE: Pazite, one mogu i da ODMOGNU! Ovo morate ZNATI!
Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

NEKI ZAŠTITNU MASKU NOSE IZ STRAHA, A DRUGI ZBOG MODE: Pazite, one mogu i da ODMOGNU! Ovo morate ZNATI!

Život -

Maske mogu umanjiti širenje gripa, ali to samo po sebi nije dovoljno. Obratite pažnju na to da li nepravilno upotrebljavate masku, jer tako samo može povećati rizik od prenošenja zaraze.

Svetska zdravstvena organizacija dala je svoja upustva kako maske koristiti, a između ostalog treba je pažljivo staviti preko usta i nosa, nakon čega je treba čvrsto zavezati, kako bi se što vise smanjio prostor između lica i maske.

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže za "Danas" da je od maski bolja zaštita pravilna higijena.

foto: Profimedia

"Postoje specijalne nano maske koje su skuplje. One zadržavaju čestice i štite i od aerozagađenja. Ipak, najvažnije je izbegavati ljude koji kijaju i kašlju, redovno prati ruke. Tako da ne vidim potrebu da se troše pare na maske", zaključuje Radovanović.

"Uzdržavajte se od dodirivanja maske dok je nosite. Kada god dodirnete korišćenu masku, operite ruke vodom i sapunom, ili sredstvom za pranje ruku na bazi alkohola", navodi se u preporuci.

Takođe se upozorava da kada maska postane vlažna, ona više nema zaštitnu funkciju, pa je neophodno zameniti je novom, suvom maskom. Tu je, naravno i napomena da su maske za jednokratnu upotrebu i da se ne smeju koristiti više puta. Na internet stranicama svetskih proizvođača nano maski može se pročitati i da ih ne treba nositi duže od šest do osam sati, jer posle tog vremena gube zaštitna svojstva. Navodi se i da bi nakon nošenja masku trebalo spaliti, kako bismo bili sigurni da su virusi iz nje uništeni i kako ne bi mogli dalje da se šire.

foto: Profimedia

Posebno se upozorava i na način čuvanja čistih maski. Tako se, na primer, posebno skreće pažnja da maske ne treba nositi u plastičnim torbicama, jer se na masku mogu preneti mikroorganizmi, kojima je torbica kontaminirana.

Kada odlučite da koristite masku, neka to bude nano maska, a ne obična hirurška maska. Epidemiolog dr Nataša Mazić, precizira da nano maske omogućavaju filtraciju čestica manjih od jednog mikrona i da im je efektnost 95 odsto.

"Njihova prednost u odnosu na hirurške maske je i u tome što bolje prianjaju uz lice", dodaje dr Mazić.

Od kada se koronavirus pojavio u Kini, nije zabeležen nijedan slučaj bolesti u Srbiji.

foto: Profimedia

Kurir.rs/K.Đ/Farmaceuti, Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track