IZA SVAKE JAKE ŽENE STOJI SLABA ŠTITNJAČA Blender NE BACAŠ, ne LUPAŠ s njim a zašto to onda radiš sebi? Ovo PRVO promeni
Foto: Profimedia

promeni se na vreme

IZA SVAKE JAKE ŽENE STOJI SLABA ŠTITNJAČA Blender NE BACAŠ, ne LUPAŠ s njim a zašto to onda radiš sebi? Ovo PRVO promeni

Život -

Osećate se preopterećeno, svi od vas nešto zahtevaju, a nalazi štitnjače nisu baš sjajni? U svom rečniku čim pre zamenite reč "treba" sa "želim“ i počnite delovati pre nego što bude prekasno - jer neke uzroke bolesti može rešiti lekar, ali neke samo vi.

Ko su te snažne žene? Smatrate li sebe snažnom ženom? Zašto? A kako znate da vam je štitnjača slaba? Kako znate da nije? Kad postaje prekasno za saznanja?

Prekasno je kad ostariš pre vremena. Imaš 40-50 godina i osećaš se kao stara baba. Bole te zglobovi, mišići, ujutro ti treba vremena da se odmrzneš, umorna si, demotivisana, izgubila si sjaj u očima. Najgore je kad izgubiš sjaj u očima.

Štitnjača je kriva za sve? Iza svake jake žene stoji slaba štitnjača! Kad upitam žene koji je vaš problem, najčešće kažu: „Štitnjača“. To uglavnom znači da je za sve kriva štitnjača. Kriva je što više ne mogu da rade kao zveri, što ne mogu da ugode suprugu, što nemaju nerava za decu. Kriva je za lošu kosu i pored dobrog frizera. Kriva je za debljanje uprkos zdravoj hrani, za suvu kožu iako koristite skupe kreme. Kriva je što imaju sve, a nisu zadovoljne.

Iako su tu i srce, pluća, bubrezi… A posebno bih naglasila stomak i mozak. A u stomaku i mozgu započinju svi problemi. No, štitnjača je najviše kriva.

foto: Shutterstock

Kako smo se doveli tu gde jesmo?

Od čega nas štiti štitnjača?

Sama reč „štitnjača“ govori da bi nas ona trebalo da štiti.

Funkcija promiče strukturu, a struktura promiče funkciju. To bi značilo, ako koristite svoju štitnjaču, ona će biti sve jača, sve bolja, aktivnija, snažnija. Je li nas iko učio kako se koristi štitnjača? Je li nas neko učio kako se koriste jajnici? Ili pankreas? Pankreas teramo da radi i pati… dok jedemo puno slatkog! Dakle, ne znamo da je koristimo. Imamo informaciju, ali nemamo znanje.

Niko nas nije naučio koliko su ove žlezde važne za sreću. Ni kako se koriste. Da traju što duže. Kupiš novi blender pa ga ne bacaš po podu, ne lupaš po stolu s njim, ne radiš s njim 10 sati na dan bez prestanka, ne stavljaš u njega kamenje, ne mrziš ga. Rukuješ s njim oprezno, nežno, s poštovanjem, sa željom da što duže traje, jer je tvoj, jer si ga platila svojim novcem. Želiš da bude mlad i aktivan i nakon 20, 30 godina. Tvoja baka ili mama imaju takođe neke svoje aparate koje koriste s pažnjom i ljubavlju. Godinama.

A gde smo tu mi? Ko rukuje s nama s pažnjom i ljubavlju? Godinama? U pubertetu se odjednom nađemo s novim bićem, sama sa sobom, oči u oči. Probudimo se iz detinjstva u stvarnost jedne devojke. "Jesam li to ja?“ "Otkud mi akne?“ "Kako će me voleti sa aknama?“

Niko ne kaže da te drugi ne treba da budu voljeti, da trebaš da voliš samu sebe, a kamoli da nas nauče kako. Drhtimo pred kritikama drugih. A ni oni najbliži se ne ustručavaju da kritikuju do bola.

Brini o sebi - sada!

Počela sam koristiti kreme za bore oko očiju u ranim 20. Zahvaljujući mojoj dragoj doktorki koja me naučila da briga za kožu počinje sada.

foto: Shutterstock

Briga za sve do čega vam je stalo počinje - sada!

Svako odgađanje brige za sebe jednako je smrti duše. O zapuštenom telu da ne govorim. Duša je pokretač i ako je pokretač mrtav, duh umire. Nema energije.

Smrt duše je uzrok fizičkog umora. To je uzrok hroničnog umora, gde nestaje zadovoljstvo, gdje se gubi motivacija, gde sve postaje sivo i besmisleno. Kad se ne bavim sobom i svojim željama te potrebama svoje duše, u telu mi se nakuplja vlaga. Simbolički i doslovno. Vlaga je simbol statike, nepokretnosti.

Ako duša ne dobija svoju hranu, ona umire.

Štitnjača reguliše metabolizam. A metabolizam je večna mena - pokret. Nije statičan. Nije konačan. Podrazumeva kretanje, promenu. Štitnjača je upravo tu, u uredu koji nadzire promenu. Nadzire metabolizam, temperaturu, a energetski je povezana s vratom i govorom. Duhovno je povezana sa samopoštovanjem i samopouzdanjem. Povezana je s onim što smo u stanju izreći, s hrabrošću da kažemo što mislimo. Ako stalno gutamo svoje reči i osećamo knedlu u grlu… Što će biti s nama?

foto: Shutterstock

Kurir.rs/Pozitivanstav.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track