DR DRAGANA DRAŠKOVIĆ ZA LENU O ANEMIJI: Pregledajte odmah krv, spremno dočekajte proleće
Foto: Shutterstock.

ZDRAVLJE

DR DRAGANA DRAŠKOVIĆ ZA LENU O ANEMIJI: Pregledajte odmah krv, spremno dočekajte proleće

Život -

O ozbiljnosti problema dovoljno govore dokazi koji upućuju da vaše "bezazleno" stanje može da postane opasno po život

Svi znamo da su mozak, srce i mišići osetljivi na manjak kiseonika. Kada našim krvotokom plovi nedovoljan broj eritrocita, koji sadrže i niži nivo hemoglobina, otežan je transport kiseonika kroz organizam i - eto problema. - Nedostatak gvožđa je krivac za ovo stanje, koje može da ostavi ozbiljne posledice. Na anemiju treba da posumnjate ako osećate slabost, malaksalost, nedostatak vazduha, brzo se zamarate, pospani ste, ubrzan vam je rad srca (tahikardija), imate glavobolje, gubite koncentraciju, razdražljivi ste... - objašnjava specijalno za čitaoce Lene ovaj fenomen dr Dragana Drašković, internista hematolog u KC Niš.

foto: Privatna Arhiva

DUGAČAK SPISAK TEGOBA

- To nije sve! Prisutni su i vrtoglavica, depresija, nesvestica, trnjenje ruku i nogu, gubitak apetita, muka, gađenje, poremećaj sna, smanjenje seksualnih funkcija, bledilo kože, vidljivih sluznica usana, desni, konjunktiva, noktiju i dlanova. Nokti su lomljivi, listaju se, kosa je bez sjaja i opada, jezik gladak, sjajan, sa gubitkom papila, prisutan je stomatitis...

Ovi simptomi prate i druga oboljenja

- Lako mogu da se zamene simptomi koji se javljaju u drugim oboljenjima i zato je potrebno da se anemija dijagnostikuje. Lekar će uzeti anamnezu i izvršiti detaljan pregled pacijenta, uraditi krvnu sliku: pored broja leukocita i trombocita, pokazaće broj eritrocita, koncentraciju hemoglobina i vrednost hematokrita, ali i dodatne parametre, tj. eritrocitne konstante (MCV, MCH, MCHC).

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Da li je tu kraj?

- Neophodno je uraditi i biohemijske analize: feritin, Fe u serumu, transferin, TIBC, UIBC, nivo vitamina B12 i folne kiseline. Radi se razmaz periferne krvi i pod mikroskopom se posmatraju oblik i veličina eritrocita, koncentracija hemoglobina, prisustvo inkluzionih telašaca...

Zašto je sve to važno?

- Zato što će pomoći da se odredi tip anemije i otkrije njen uzrok. U zavisnosti od rezultata, određuje se modalitet lečenja. Recimo, prirodni izvori gvožđa su meso, zeleniš i povrće, ali njihov pojačan unos nikako nije dovoljan u lečenju sideropenijske anemije.

KAKO NADOKNADITI GVOŽĐE Anemije zbog deficita gvožđa su najčešće.

- U tom slučaju cilj terapije je snabdeti organizam ovim elementom da bi se normalizovalo stvaranje hemoglobina i popunili ispražnjeni depoi. Istovremeno, treba sprovoditi supstituciju gvožđem i lečiti uzrok koji je doveo do anemije jer se samo tako može očekivati trajniji uspeh.

Šta se radi kod teške anemije?

- U slučaju teške anemije, sa znacima hipoksije, lečenje otpočinje transfuzijama opranih eritrocita, nastavlja se gvožđem koje se može davati oralno ili parenteralno.

Koji način je bolji?

- Treba težiti primeni oralne terapije, prirodnija je. Koristi se gvožđe kao ferosulfat, feroglukonat, ferofumarat, ferosukcinat, a u vidu dražeja, kapsula, tableta, ređe u tečnom obliku. Dnevna doza za odrasle je 150 -200 mg, najbolje se apsorbuje kada se uzima našte, uz vitamin C.

Neke namirnice i lekovi remete apsorpciju gvožđa.

- Ne treba primenjivati istovremeno čaj, kafu, mleko, neke antibiotike.

Određeni broj pacijenata ima neželjene efekte.

-To su bolovi u trbuhu, dijareja ili opstipacija, metalni ukus u ustima, muka, povraćanje. Tada se preporučuju preparati s manjom količinom gvožđa ili uzimanje uz hranu.

Koliko traje terapija?

- Sve dok se ne koriguje anemija i popune depoi u organizmu (postigne normalan nivo feritina u krvi), prosečno šest meseci.

POSLUŠAJTE SAVET

Koje su indikacije za parenteralno davanje gvožđa?

- Zahtevaju je prisustvo čira, ulceroznog kolitisa, enteritisa i loša apsorpcija (celijakije, spru). Daje se kao intravenska infuzija u zdravstvenoj ustanovi svakodnevno, češće svaki drugi dan. Da ne bi došlo do predoziranja, unapred se izračunava količina koju treba nadoknaditi.

Kako se leče anemije kod hroničnih bolesti?

- Terapija se sastoji u lečenju osnovne bolesti.

Kakva je vaša poruka čitaocima Lene?

- Treba da zapamte da dijagnozu i lečenje ne smeju da sprovode sami, bez kontrole lekara, jer njihovo stanje može da postane opasno po život.

400 VRSTA ANEMIJA DELE SE U TRI GRUPE

Anemije usled gubitka krvi - anemije usled manjka ili nepravilne proizvodnje eritrocita - anemije usled uništenja eritrocita

KAKO DA POSTIGNETE RAVNOTEŽU GVOŽĐA

Na ravnotežu utiču unos, gubitak, zalihe i potrebe za ovim mineralom. Kod žena ukupna količina gvožđa u organizmu kreće se oko 2,8 g, od čega je tek 12,5% rezerva. Kod muškaraca je situacija drugačija - ukupna količina iznosi oko 3,8 g, čak 30% od toga je rezerva. Funkcionalno gvožđe ima metaboličku ulogu, a zalihe služe za transport. Ravnotežu ćete postići izbalansiranom ishranom, koja uključuje izvore gvožđa, ali i vitamin C, jer poboljšava njegovu apsorpciju. Na raspolaganju su vam i preparati gvožđa. Koje je za vas najbolje rešenje, možete da saznate lično od dr Dragane Drašković preko zdravstvenog i informativnog veb-portala www.lekarinfo.com.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock.

OBRATITE PAŽNJU!

Izglede za nastanak anemije povećavaju loše prehrambene navike, jednolična ishrana, izostavljanje svežeg povrća/salate i voća, nekontrolisano isključivanje namirnica životinjskog porekla, preterano konzumiranje alkohola, kafe, agresivne dijete. Trudnice i dojilje treba da obrate posebnu pažnju: u trudnoći se oko 900 mg gvožđa prenese u fetus i posteljicu, dojenjem se mesečno gubi do 30 mg. Do deficita dolazi i zbog smanjene apsorpcije u crevima, krvarenja iz digestivnog i urinarnog trakta, uzrok su i ginekološka krvarenja.

SADRŽAJ GVOŽĐA U NEKIM NAMIRNICAMA

Namirnica mg Fe u 100 g sveže hrane Teletina 2,9 Govedina 3,8 Jetra (teleća) 5,4 Jetra (svinjska) 19 Mleko 0,2 Jaje 5 Spanać 3,8 Mahunarke 1,6 Ovsene pahuljice 3,7 Kvasac 18

(Branka Mitrović, Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track