ZAŠTO JE BITAN SKRINING ZDRAVLJA?! Put do stabilnog zdravstvenog stanja i dugog životnog veka
Foto: Profimedia

ZAŠTO JE BITAN SKRINING ZDRAVLJA?! Put do stabilnog zdravstvenog stanja i dugog životnog veka

Zabava -

Kada nekome želimo da čestitamo rođendan prvo što poželimo je zdravlje. Zdravlje je najbitnije u životu, kada smo zdravi možemo postići sve ciljeve koje smo zacrtali. Svi mi želimo stabilno zdravstveno stanje i dug životni vek, ali pored želje za zdravljem potrebno je i stvarno raditi na tome.

Kako bi imali dug i zdrav život potrebno je kontinuirano imati uvid u zdravstveno stanje i pravovremeno preduzimati mere lečenja kada se primete prvi simptomi. Skrining zdravlja je kompletan pregled našeg organizma koji je neophodno raditi kako bi imali zdravstvenu kontrolu.

ŠTA JE POTPUNI SKRINING ZDRAVLJA ILI ZDRAVSTVENI SKRINING?

Zdravstveni skrining ili Skrining zdravlja je takozvani sistematski pregled za odrasle. Predstavlja prošireni set pregleda i analiza koje pružaju detaljan uvid u zdravstvno stanje osobe, a mogućnost da se simptomi neke bolesti ne uoče ovom metodom gotovo je svedena na minimum.

Za razliku od uobičajnih sistematskih pregleda, kod potpunog zdravstvenog skriniga primenjuje se trostruki skrining: opšti, radiološki i laboratorijski. Svi pregledi koji se obavljaju ovom metodom su bezbolni i mogu se obaviti tokom jednog dana, tačnije za potpuni skrining potrebno je svega nekoliko sati.

KOME JE NAMENJEN SKRINING ZDRAVLJA?

Zdravstveni skrining prvashodno je namenjen osobama koje imaju određene nejasne sipmtome, kada ne znate kom doktoru otići onda je najbolje uraditi potpuni i kompletni pregled. Ukoliko bolujete od hroničnih bolesti potpuni skrining je obavezan, i potrebno ga je raditi češće nego osobe bez simptoma.

Ukoliko imate preko 40 godina, savet je da uradite zdravsveni skrining bez obzira da li imate neke sipmtome, jer nekada prisustvo lakših simptoma može nažalost predstavljati već zakasneli signal. Kod zdravih osoba preko 40 godina preporuka je raditi potpuni skrining zdravlja minimum jednom godišnje radi preventive.

ZAŠTO JE BITAN POTPUNI SKRINING ZDRAVLJA?

Da li ste i vi osoba koja misli da su pregledi skupi i nepotrebni ukoliko nemate simptome? Da li ste osoba koja ide kod doktora samo kada mora, kada osetite simptome? Ukoliko je odgovor da, nadamo se da ćemo ovim tekstom promeniti vaše mišljenje.

Jasno je da niko ne voli da posećuje ordinacije i doktore, naročito kada nemamo nikakve simptome i osećamo se dobro. Čekanje u klinikama i bolnicama i odgovaranje na mnoga pitanja doktora zaista deluje iscrpljujuće, a sve to se mora još i platiti. Ali, povremeno moramo izdvojiti vremena za preventivne preglede. Ponekad prisustvo manjih simptoma može predstavljati već zakasneli signal. Da bismo mogli isplanirati sopstvenu budućnost, cilj je da prepoznamo nastanak ili prisustvo bolesti pre nego što dobijemo simptome.

Predstavićemo vam nekoliko prednosti i razloga zašto bi trebali uraditi potpuni skrining zdravlja (zdravstveni skrining).

Iako zdravlje nema cenu, uglavnom kada istražujemo klinike i bolnice prvo što pitamo je “koliko pregled košta?”. Ono što je velika prednost potpunog skrininga je cena, ovaj pregled je jefitniji čak i više od 50% od cene svih pregleda koje obuhvata kada bi ih radili pojedinačno.

Sledeće pitanje najčešće je “koliko traje pregled?”, a vreme je još jedna prednost jer kompletan skrining pregled možete uraditi u toku jednog dana, tačnije za svega 2-3h. Možda vam deluje mnogo, ali kasnije ćemo vam navesti koji sve pregledi i analize spadaju u potpuni zdravsveni skrining, pa će vam biti jasnije zašto je to “samo 2-3h”.

Skrining zdravlja je vrlo jednostavan i praktičan način detaljne analize organizma. Glavni cilj ove metode sistematskog pregleda je da uz minimalnu količinu uzoraka koje dajemo dobijemo veliki broj pregleda i analiza, a sve to uz što manje stresa i uznemiravanja.

I najbitnija stvar je što ovom analizom možemo otkriti veliki broj oboljenja koja su se već ispoljila, ali i prepoznati moguća oboljenja i pre nego što dobijemo određene simptome. Posebna pažnja se posvećuje rizicima u vezi sa oboljenjima kardiovaskularnog sistema i malignih bolesti. Savremeni životni trendovi u razvijenim zemljama, naročito u velikim gradovima, veoma pogoduju sve većem stepenu obolevanja od kardiovaskularnih i malignih bolesti.

Ovaj pregled je potreban i osobama koje obavljaju fizički zahtevne poslove poput vatrogasaca, pilota ili profesionalnih sportista.

KAKO SE OBAVLJA SKIRINIG ZDRAVLJA?

Prilikom zakazivanja pregleda potrebno je reći da li i koje lekove koristite u tom trenutku jer zbog pregleda možda ćete morati na kratko da prekinete terapiju, navesti sve simptome koje osećate i da li ste imali nekih operacija. Sve ove informacije su jako bitne.

Kao što smo već naveli, zdravstveni skrining se obavlja relativno brzo, sve analize uradićete u jednom danu tačnije za 2-3h. Ali pre samog dolaska na kliniku potrebne su manje pripreme.

Kada kažemo pripreme, mislimo na malo regulisanje ishrane kako bi analize dale najbolje rezultate. Poslednja dva dana pred sistematski pregled morate izbegavati hranu koja nadima (kupus, grašak, boranija, sočivo, pasulj itd). Tog jutra kada dolazite na pregled pre doručka morate doneti jutarnji urin u sterilnoj posudi za urin.

Nakon predavanja urina izvadiće vam krv, i tek nakon toga možete doručkovati nešto laganije, recimo dvopek i čaj. Zatim sledi opšti lekarski pregled, EKG, spirometrija i nekoliko ultrazvučnih pregleda. Kada završite sve preglede dobijate kompletan izveštaj sa dijagnozama. Ukoliko ima dijagnoza, dobićete predloge za detaljniju dijagnostiku ako je potrebno i takođe savete i predloge za terapiju.

ŠTA SVE OBUHVATA POTPUNI SKRINING ZDRAVLJA?

Kompletan lekarski pregled (uzimanje anamneze, detaljan razgovor sa pacijentom, klinički pregled): – EKG snimanje, provera funkcije srca, provera funkcije pluća (spinometrija), pulsnu oksimetriju (proveru nivoa kiseonika u organizmu) – Ultrazvučni pregled sa kolor doplerom: srca, glave, karotida, testisa, dubokih vena nogu – Ultrazvuk abdomena sa kolor doplerom abdominalne aorte (pregled jetre, slezine, pankreasa, žučne kese i žučnih puteva, trbušnog zida, limfnih žlezda, mokraćne bešike, bubrega, nadbubrežnih žlezda i mokraćnih kanala) – Ultrazvučni pregled: vrata (pregled štitne žlezde, paraštitaste žlezde, limfnih žlezda vrata i pljuvačnih žlezda), dojki i pazušnih limfnih žlezda – Ginekološki ultrazvuk za žene (materica, jajnici i jajovodi) / ultrazvuk prostate za muškarce

Da bi prošireni sistematski pregled bio potpun uključene su i detaljne laboratorijske analize krvi i urina: – Analiza urina – Krvna slika sa leukocitarnom formulom – Sedimentacija – Glukoza – Urea – Kreatinin – Holesterol (HDL i LDL) – Trigliceridi – Enzimi ALT i AST

Potpuni skrining zdravlja je odlična preventiva protiv bolesti koje mogu da izazovu smrtne posledice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track