Najnovije vesti

KUĆNI TEST OD 10 SEKUNDI! Svako jutro ZAČEPITE NOS i otkrijte da li imate KORONA VIRUS! A svakih 15 minuta radite OVO!
Foto: Profimedia

Saveti

KUĆNI TEST OD 10 SEKUNDI! Svako jutro ZAČEPITE NOS i otkrijte da li imate KORONA VIRUS! A svakih 15 minuta radite OVO!

Zdravlje

Tajvanski stručnjaci predlažu da sami obavite jednostavnu kontrolu svakog jutra i otkrijete da li imate simptome obične prehlade ili ste eventualno zaraženi koronavirusom.

"Duboko udahnite i zadržite dah više od 10 sekundi. Ako to možete da uradite bez kašljanja, gušenja ili lošeg osećaja, nemate fibrozu u plućima, što je osnovni pokazatelj da nema infekcije.

foto: EPA/DAVID MARIUZ

Svi bi trebalo da budemo sigurni da su nam usta i grla stalno vlažna. NIKAD suva! Popijte malo vode svakih 15 minuta. ZAŠTO?

Čak i ako virus uđe u usta, pitka voda ili druga tečnost će ga preneti kroz jednjak do stomaka. Tamo će stomačne kiseline ubiti virus. Ako ne pijete dovoljno vode redovno, virus može ući u dušnik i dalje u pluća.

Organizam zaražen koronom, dok je bolest u početnoj fazi, ne mora da pokaže znake infekcije nekoliko dana. Najnovija informacija je da period inkubacije može biti i do 28 dana pre pojave simptoma korona virusa.

U trenutku kada osoba već ima temperaturu i kašlje, može biti prekasno za odlazak u bolnicu. Prvo će biti zaraženo ždrelo, a zatim ćete osetiti da vam je suvo grlo i ti simptomi će trajati 3-4 dana. Virus će se nakon tog perioda spojiti s nazalnom tečnošću, prodrijeti u dušnik i ući u pluća prouzrokujući Vuhan pneumoniju. Ovaj stadijum traje 5-6 dana.

"Upala pluća, visoka temperatura i otežano disanje siptomi su zaraženosti virusom KOVID-19. Nos će vam biti zapušen tako da ćete imati osećaj kao da se davite. Važno je da odmah potražite lekarsku pomoć ako imate ove simptome.

"Ako prehlađenoj osobi curi nos i boli je grlo, nije zaražena virusom korone, jer pneumonija (upala pluća) daje suvi kašalj bez curenja iz nosa. To je najlakši način da ga otkrijete.

foto: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Kurir.rs/novi.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...