Najnovije vesti

NIJE PRANJE RUKU JEDINA PREVENTIVA PROTIV KORONE! Postoji barem 76 razloga da redovno BRIŠETE i svoj mobilni
Foto: AP/Darko Bandić, Profimedia

Čuvajte sebe

NIJE PRANJE RUKU JEDINA PREVENTIVA PROTIV KORONE! Postoji barem 76 razloga da redovno BRIŠETE i svoj mobilni

Zdravlje

Jedan od najčešćih saveta koje slušamo kako bismo se zaštitili od novog koronavirusa jeste da peremo ruke i da ne dodirujemo lice.

Međutim, mogu li naši pametni telefoni osim računarskih virusa da pokupe i zarazu koja se širi svetom?

foto: Profimedia

Imamo običaj da spustimo telefon na sto gde god da sednemo. Ta navika mogla bi da nam donese razne viruse uključujći i koronavirus koji se pojavio i u Srbiji i opstaje na metalnim i sličnim površinama deset i više sati.

Virus sa stola "skače" na telefon, a telefon često prinosimo licu ili prstima dodirujemo ekran pa lice što je siguran put zaraze.

Prema istraživanjima, štetni patogeni poput ešerihije koli imaju sposobnost preživljavanja na ekranima mobilnih telefona i do četiri dana, dok druga istraživanja pokazuju da ljudi u proseku uzimaju telefon u ruke oko 76 puta dnevno.

foto: Profimedia

Tek bi trebalo da se istraži koliko se dugo novi korona virus zadržava na ekranima pametnih telefona, ali ukoliko je životni vek novog virusa sličan onom u kojem je na telefonima estonskih srednjoškolaca pronađeno 17.000 različitih bakterija, postoji velika mogućnost da će se zadržati.

Ako redovno perete i dezinfikujete ruke, ali ne vodite računa o higijeni telefona u visokom ste riziku od zaraze. To što telefon izgleda čisto ne znači da nije "bogat" virusima.

Prilikom čišćenja mobilnog uređaja najvažnije je biti pažljiv. Potrebno je da isključite telefon, uklonite masku ukoliko je imate i isključite punjač i slušalice.

Kako biste izbegli ogrebotine na ekranu, najbolje je da koristite mikrofiber platno, poput onog koje se koristi za čišćenje naočara.

Najbolje je koristiti sredstvo koje je namenjeno za čišćenje ekrana pametnih telefona, ali će u dezinfekciji pomoći i mala količina tople vode i sapuna, ako je telefon vodootporan.

Ne preporučuje se korišćenje hemikalija koje bi pored bakterija skinule i hemijski sloj koji se koristi kako na ekranu ne bi ostajali otisci prstiju.

Kombinacija vode i alkohola se može koristiti, koncentracija alkohola veća od 50 procenata može da ošteti ekran, pa treba biti pažljiv.

Kada očistite telefon, potrebno je da nastavite da održavate higijenu ekrana. Najbolje je da vam pre upotrebe telefona ruke budu čiste i da telefon ne ostavljate na mestima gde postoji mogućnost da telefon pokupi bakterije.

Ukoliko niste dugo čistili ekran vašeg telefona, ovo bi moglo da vas navede da razmislite o tome pre nego što sledeći put približite uređaj svom licu.

foto: Profimedia

Kurir.rs/RTS

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...