SAPUN I VODA SU NAJBOLJA ODBRANA OD MIKROBA! Ovo je RAZLIKA između sapuna i antibakterijskog gela
Foto: Shutterstock

Šta je bolje

SAPUN I VODA SU NAJBOLJA ODBRANA OD MIKROBA! Ovo je RAZLIKA između sapuna i antibakterijskog gela

Život -

Potvrđeno Pranje ruku ne ubija bakterije potpuno, ali smanjuje njihov broj. Da bi bio delotvoran, gel mora da ima najmanje 60 odsto alkohola u sebi

Sapun i antibakterijski gel za dezinfekciju ruku namenjeni su za različite okolnosti. Iako je gel uvek dobro imati pri ruci, ništa nije efikasno kao temeljno pranje ruku s običnim sapunom i vodom.

A koja je razliku između sapuna za ruke i antibakterijskog gela objasnili su stručnjaci.

Prednost sapuna

Sapun je deterdžent. Zbog toga toliko peni. Deterdženti deluju otapanjem i vode i ulja, tako da mikrobe jednostavno isperu s vaših ruku kao što bi isprali mast s tanjira (dakle, ne uništava ih). Pranje ruku ne ubija bakterije potpuno, ali smanjuje njihov broj na rukama. Sapun i voda delotvorniji su od sredstava u gelu, pogotovo kada su vaše ruke vidno masne ili prljave. Tada, kao i nakon jela i bavljenja sportom, antibakterijski gelovi nisu tako delotvorni.

Od čega ne štiti

Sredstvo za čišćenje ruku je delotvorno za ubijanje nekih mikroba, ali ne svih. Evo od čega vas ne može zaštititi: Cryptosporidium - Parazitska infekcija koja može uzrokovati gastrointestinalne i probleme s disanjem. Norovirus - Virusna infekcija koja može uzrokovati povraćanje i proliv. Clostridium difficile - Bakterijska infekcija koja može uzrokovati crevne poremećaje i upalu. Dezinfekciono sredstvo na bazi alkohola trebalo bi da sadrži najmanje 60 odsto alkohola. Najbolje je kada koncentracija između 60 do 95 odsto. Sve što je manje od toga neće biti od velike koristi jer tako, umesto da iskorenite mikrobe, samo smanjujete njihov rast.

foto: Shutterstock

Dejstvo sredstava za dezinfekciju ruku

Antibakterijski gel je dobra opcija ako nemate pristup sapunu i vodi. Ali neophodna je odgovarajuća tehnika da bi bio delotvoran. Pokazalo se da ljudi uopšte ne koriste dovoljnu količinu gela ili ga ne stavljaju na ruke onoliko koliko bi trebalo, a veoma je jednostavno. Nanesite gel na dlan jedne ruke i temeljno trljajte po celoj površini dlanova sve dok oni ne budu potpuno suvi. Za jedno takvo pranje koristite preporučenu količinu koja je označena na proizvodu.

Preterano korišćenje gelova ima i loše strane

Previše gela isušuje kožu ruke i ona može da puca i da krvari. Vodite računa, ako imate ekcem, stanje bi moglo da se pogorša. Sredstva na bazi alkohola mogu izazvati trovanje alkoholom ako se proguta nekoliko gutljaja, zato ih obavezno čuvajte van domašaja dece.

Zaključak

» Sapun je deterdžent koji ispira mikrobe, dok alkohol u antibakterijskim gelovima ubija mikrobe. » Sapun i voda su najdelotvorniji u uklanjanju mikroba. » Preporučuje se korišćenje antibakterijskih gelova na bazi alkohola koncentracije od 60 odsto i više, samo ako sapun i voda nisu dostupni. » Operite ruke u bilo kom trenutku kada dođete spolja, nakon vožnje u gradskom prevozu ili liftu, ako ste dodirivali novac i kvake vrata javnih ustanova (prodavnice, banke, pekare, bolnice, stanovi...), kada pripremate ili jedete hranu, nakon menjanja pelena, nakon brisanja nosa, posle maženja životinja ili bacanja smeća. » Posebno pazite ako se brinete o nekome ko je bolestan da biste sprečili širenje bolesti.

foto: Kurir

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track