GREBANJE U GRLU : 7 saveta kako ublažiti suvi kašalj
Foto: Promo

GREBANJE U GRLU : 7 saveta kako ublažiti suvi kašalj

Život -

Pljuvačka stvara zaštitni film koji štiti sluznicu usta i ždrela sve vreme. Poseduje antibakterijska i antivirusna svojstva, olakšava žvakanje, gutanje i govor. Suv i klimatizovan vazduh, alergeni, aerozagađenje, kao i dim od cigareta povećavaju rizik od propadanja zaštitnog filma na sluznici grla i sprečavaju njegovu prirodnu funkciju. Na taj način sluznica postaje podložna napadima virusa i bakterija i javljaju se tipične tegobe: grebanje u grlu, nadražajni, suvi kašalj, promuklost ili zapaljenje glasnih žica.

“Nadražajni” kašalj je izuzetno suv kašalj, koji se stvara u grlu i posebno je neprijatan jer se javlja u napadima. Ne dolazi do stvaranja sekreta, odnosno nema iskašljavanja.

Kako ublažiti simptome suvog kašlja izazvanog virusnim infekcijama?

1) Kad god osetite suvoću grla i počnete jako i nekontrolisano da kašljete, plitko i polako udahnite nekoliko puta, kako biste smirili nadraženo grlo. Ako na kratko zadržite dah, kroz disajne puteve prestaje da prolazi vazduh koji nadražuje i golica grlo. Golicanje će se privremeno ublažiti. Ponovite ove vežbice nekoliko puta i olakšajte sebi.

2) Unosite dovoljno tečnosti - ako ste hidrirani, grlo će biti vlažno, tako da se može regenerisati. Treba unositi bar 8 čaša vode dnevno. Topli napici (čajevi i supe) pružaju trenutno olakšanje kod upale i sprečavaju razvoj mikroorganizama, pa se savetuju i u prevenciji. Kontinuirano vlaženje grla možete postići i pomoću pastila za grlo. isla® pastile sadrže ekstrakt islandskog lišaja i oblažu sluznicu grla poput balzama, štite je od nadražaja i omogućavaju njen brži oporavak. Ispoljavaju blago antimikrobno delovanje i postepeno se otapaju u ustima. Primenom isla® pastila dolazi do vlaženja sluznice usta i grla, olakšanog gutanja i zaštite od suvog i zagađenog vazduha. Koriste se za ublažavanje suvog kašlja, ali i za prevenciju.

3) Izbegavajte iritanse koji mogu podstaći refleks kašlja (poput dima, parfema, polena, proizvoda za čišćenje, dlaka kućnih ljubimaca).

foto: Promo

4) Med ima protivupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale u grlu i suvog kašlja, dodajte ga u šolju toplog čaja ili tople vode sa limunom.

5) Vitamini – i to naročito važni za odbranu od virusnih infekcija su vitamini D, C, A, kao i mineral cink. Unosite ih balansiranom ishranom, a ukoliko ste već prehlađeni uzmite neki od suplemenata, kako biste brzo nadomestili povećane potrebe za vitaminima.

6) Vlaženje vazduha - suvi vazduh, koji je čest u zimskim mesecima, dodatno isušuje upaljeno tkivo. Koristite ovlaživač vazduha u spavaćoj sobi i redovno provetravajte prostorije.

7) Više vremena provodite na svežem vazduhu.

Potražite lekara u sledećim situacijama:

kašalj se brzo pogoršava

imate bol u grudima

teško dišete

imate oslabljen imuni sistem - na primer, zbog hemoterapije ili dijabetesa

hitno potražite lekara ako iskašljavate krv.

Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track