Najnovije vesti

KORONA NE BIRA: Poslušajte savete stručnjaka i ako pucate od zdravlja
Foto: Shutterstock

Socijalna distanca

KORONA NE BIRA: Poslušajte savete stručnjaka i ako pucate od zdravlja

Zdravlje

Budite kod kuće što više možete To je trenutno najvažniji savet lekara u zemljama gde se širi koronavirus

Što je manji međusobni kontakt, manji je i rizik od širenja novog virusa. Ne dovode se u pitanje samo masovni događaji već problem mogu predstavljati i bliskiji lični kontakti u manjim grupama.

Čak i ako ste zdravi i mislite da vas koronavirus ne bi životno ugrozio, socijalno distanciranje ne štiti samo vas već i one ranjivije koje biste mogli zaraziti. Evo što o tome kažu stručnjaci:

Kontaktirajte sa istim ljudima

Ne možete očekivati da ćete izbeći svaki kontakt s ljudima. Bez obzira na to da li se radi o privatnim ili poslovnim razlozima, s vremena na vreme ćete se susresti sa ljudima. Zdravstveni stručnjaci kažu da ograničite kontakte na iste rođake i prijatelje i izbegavate susrete s nepoznatima. To, između ostalog, epidemiolozima olakšava potragu u slučaju zaraze.

foto: Shutterstock

Držite razmak

Kad srećete druge ljude, držite razmak od najmanje jednog metra, po mogućnosti dva. Nemojte se rukovati i grliti. I, naravno, ono što uvek važi, dobro operite ruke.

Planirajte vreme izlaska

Ako možete, izbegavajte kupovinu u vreme najvećih gužvi i idite u prodavnice ili u apoteku kad je verovatnije da će biti prazne. Čak i ako restorani ili kafići u blizini vašeg doma ostanu otvoreni, stručnjaci savetuju da ih ne posećujete. Isto važi i za tržne centre i igrališta, zapravo sva javna mesta na kojima se okuplja veći broj ljudi.

Izađite na svež vazduh

Sunčeva svetlost i kiseonik i dalje su važni. Fizičko i mentalno zdravlje pomažu u borbi s potencijalnom infekcijom. Idite u šetnju, lekari nisu protiv toga, samo držite razmak.

Izbegavajte bliski kontakt

Ako možete, dogovorite se s poslodavcem da radite od kuće. Ako to nije opcija, ima i drugih načina da smanjite rizik na način da kontakte održavate na minimumu. Okupljanja s prijateljima treba otkazati, venčanja odložiti... Vaš automobil i bicikl sada su sigurnije prevozno sredstvo od autobusa ili tramvaja.  

foto: Profimedia

Kurir.rs/ Foto: Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...