ZBOG KORONE ČESTO PEREMO RUKE! Ali ne zaboravite, opasno je i kada se koža isuši i puca! Evo od čega nas ona štiti
Foto: Shutterstock

VEOMA VAŽNO

ZBOG KORONE ČESTO PEREMO RUKE! Ali ne zaboravite, opasno je i kada se koža isuši i puca! Evo od čega nas ona štiti

Život -

Prvi spoljašnji sloj kože je najvažnija i najjača barijera protiv ulaska mikroorganizama u telo

Higijena je prva linija odbrane od zaraze virusom i njegovog širenja. Ipak, osobe koje imaju suvu kožu ili neka hronična kožna oboljenja čestim pranjem ruku mogu dodatno da oštete kožu. Čak i oni kojima je koža potpuno zdrava mogu da preteraju ako koriste jaka alkoholna sredstva za dezinfekciju. Dermatolozi kažu da učestalo korišćenje dezinfekcionih sredstva za ruke i pranje ruku može da ošteti gornji sloj kože i tako joj oduzme jedinu barijeru zaštite od infekcija. Jaki sapuni mogu da pogoršaju dermatitis (crvena, suva koža koja se ljušti), posebno na područjima između prstiju. Da biste ovo izbegli, doktori savetuju da se nakon svakog pranja obavezno koriste kreme za ruke.

Ruke obavezno dobro osušite

Pored toga, veoma važno ruke dobro osušiti čistim i suvim peškirom (papirni ubrus je najpoželjniji) jer se virusi lakše razmnožavaju na vlažnim površinama, a vlaga i isušuje kožu, pa je tako može lišiti prirodnih ulja koja su vrlo važna zaštita. Zato:

l Perite ruke sapunom i vodom, pa ih nakon toga namažite hranljivom kremom. l Koristite gel za dezinfekciju na bazi alkohola i naknadno ruke namažite kremom.

foto: Shutterstock

Kako umanjiti štetan uticaj čestog pranja

Dermatolozi svakako ne žele da dovedu do toga da se ljudi uplaše čestog pranja ruku, ali ipak savetuju kako da se umanje posledice ovoga:

Kreme za ruke su obavezne za tretiranje dermatitisa. Pomažu kod obnove kože i trebalo bi da se nanose nakon svakog pranja i kad god osetite da vam je koža suva.

foto: Shutterstock

Emolijensi (ovlaživači, odnosno preparati koji sprečavaju isušivanje kože) nakon pranja kože izuzetno mogu da pomognu. Za neka stanja je dobro staviti ih na ruke pre spavanja, navući pamučne rukavice i ostaviti da se ruke tako oporave preko noći.

Kad perete sudove, koristite blaga sredstva i obavezno navucite rukavice.

foto: Shutterstock

Kurir.rs

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track