Najnovije vesti

KORONA NAPADA PLUĆA, A MENI SE PUŠI VIŠE NEGO NIKAD! ŠTA DA RADIM, DOKTORE? Stručnjaci dali VAŽNE savete, a ovo PIJTE!
Foto: Profimedia

BATALITE NEZDRAVU NAVIKU

KORONA NAPADA PLUĆA, A MENI SE PUŠI VIŠE NEGO NIKAD! ŠTA DA RADIM, DOKTORE? Stručnjaci dali VAŽNE savete, a ovo PIJTE!

Zdravlje

Svi znamo da je pušenje nezdrava navika, ali i pored toga, pušači ne žele da se odreknu cigareta ni dok traje opasnost od novog korona virusa. Naprotiv, mnogi baš sada puše više nego ikad. Ne pomažu ni upozorenja lekara, pa ni poruke da cigarete smanjuju prirodnu odbranu disajnih puteva zbog čega virus lakše napada pušače. A evo šta naši stručnjaci, pulmolog, neuropsihijatar i nutricionista, imaju da kažu svima koji puše...

- Ako pušač dobije koronavirus, tok njegove bolesti zavisiće pre svega od toga koliko dugo puše i koliko cigareta dnevno. Naravno, da opasnost od komplikacija raste srazmerno dužini pušačkog staža i broju cigareta. Kako će pušači reagovati na novi virus zavisi i od toga da li imaju simptome i bolesti poput hronične opstruktivne bolest pluća, astme, pušačkog kašlja i osećaja kratkog daha. Oni su svakako najugroženiji – ističe prim. dr Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog.

foto: Shutterstock

Ona savetuje sve pušače da je najbolje da prestanu da puše. Ali ako i pored svih upozorenja nisu u stanju da to urade – trebalo bi da bar smanje broj cigareta koje popuše u toku dana.

- Ništa osim prestanka pušenja nije dobar savet, ali s obzirom na okolnosti i manji broj cigareta je nekakav uspeh. Ako već ne uspevate da se skroz odreknete ove nezdrave navike obavezno što češće provetravajte prostorije i ni slučajno nemojte da pušite tamo gde borave deca – kaže doktorka.

foto: Profimedia

Uposlite ruke, manje ćete pušiti

A doktorka Sanja Kaluđerović, neuropsihijatar ima predlog šta da radite kako biste skrenuli pažnju sa razmišljanja o cigaretama.

- Nikotinska zavisnost je izrazito jaka i u ovako kriznim situacijama, naročito ljudima koji su anksiozni, sam manuelni akt pušenja smanjuje napetost. Zato je moj savet da se potrudite da vam ruke što češće budu zauzete nekom aktivnošću – da masirate lice, da četkate kosu, da radite vežbe, da pišete, šijete, pletete...Dakle, umesto jedne cigarete sigurno će vam više prijati jedna samomasaža lica. Probajte, nije teško - savetuje doktorka Kaluđerović.

Ako i pored svih ovih saveta ipak dozvolite da se vaše telo otruje duvanskim dimom, znajte da je vašem organizmu neophodno temeljno čišćenje. Nutricionista i aromaterapeut Milka Raičević otkriva kako da nakon preterivanja sa cigaretama očistite organizam na prirodni način.

- Nikotin uništava kožu i čini je beživotnom i suvom. Zato, jedite što više šargarepe. Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni čistači tela. Šargarepu iscedite u sokovniku i pomešajte je sa jabukom i limunom ili je dodajte u salatu – kaže Milka Raičević.

Kiselo eliminiše želju za cigaretama

Organizmu otrovanom cigaretama neophodno je što više tečnosti – vode, biljnih čajeva, sveže ceđenih sokova i toplih čorba.

- Pijte gorke čajeve, najbolje od kantariona, ili čaj od nane. Ako imate glavobolju, pomaže ceđeni limun ili pomorandža.

Posebno prijaju tople čorbe kao što su supa od rasola zbog unosa minerala, vitamina C i soli, zatim pileća, zbog imunoglobulina i paradajz čorba zbog likopena.

foto: Profimedia

- Inače, kiseo ukus eliminiše želju za cigaretama, pa je nakon što preterate sa njima neophodan unos pojačanih doza vitamina C – ističe Milka Raičević.

Soda bikarbona za svežiji dah

Soda bikarbona rаstvorena u vodi je takođe narodni lek koji se koristi za čišćenje organizma.

– Pomešajte kašičicu sode bikarbone sa šoljicom vode i to zagrejte do ključanja. Uzmite gazu i natopite je u rastvor kojim ćete čistiti jezik dok ne dobije rumenu boju. Soda bikarbona će smanjiti želju za nikotinom, dah će vam postati svežiji, a napraviće i Ph ravnotežu u ustima. Za čišćenje organizma od nikotina i alkohola preporučuje se i ispijanje tečne gline, koja ima svojstvo da za sebe veže štetne materije nakupljene u našem organizmu.

Kurir.rs/ženablic/V. Nedeljković

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...