DIJABETES, BOLESNA JETRA I HIPERTENZIJA! Tihe ubice koje OTEŽAVAJU izlečenje kad KORONA napadne vaše telo
Foto: EPA / Filippo Venezia

BORBA SA OPAKIM NEVIDLJIVIM NEPRIJATELJEM

DIJABETES, BOLESNA JETRA I HIPERTENZIJA! Tihe ubice koje OTEŽAVAJU izlečenje kad KORONA napadne vaše telo

Život -

Osobe sa povišenim krvnim pritiskom, bolesnom jetrom, srčani bolesnici, dijabetičari, oni koji imaju hronične probleme sa disanjem, onkološki i pacijenti sa retkim bolestima - spadaju u rizičnu grupu bolesnika zaraženih virusom korona.

Imajući u vidu da virus korona može uzrokovati blage simptome slične gripu poput povišene telesne temperature, kašlja, otežanog disanja, bolova u mišićima i umora, a u težim slučajevima i tešku upalu pluća, sindrom akutnog otežanog disanja, sepsa i septički šok koji mogu uzrokovati smrt pacijenta, izlišno je govoriti o tome zašto u rizičnu grupu spadaju pacijenti sa hroničnim problemima sa disanjem, bolestima srca i malignim oboljenjima, dok pacijenti sa retkim bolestima zbog specifičnog stanja i slabog imuniteta teško iz te bitke izlaze kao pobednici.

foto: EPA / Filippo Venezia

Kako objašnjava dr Tomislav Trećakov iz novoosnovane ambulante za respiratorne infekcije, koja je zbog virusa korona otvorena pri Domu zdravlja "Novi Sad", veliku pažnju između ostalog treba obratiti i na takozvane tihe ubice koje posebno ugrožavaju stariju populaciju, ali i sve one koji se ne pridržavaju propisanih terapija lekara specijalista.

Prema rečima dr Trećakova, jedan od najpoznatijih tihih ubica svakako je povišeni pritisak, koji može nepovoljno da deluje na sve organe.- Kod osoba koje hronično pate od povišenog pritiska postoji opasnost da se sve tegobe koje i inače može da izazove ta bolest dodatno iskomplikuju ukoliko se zaraze virusom korona. Sam po sebi pritisak ugrožava kompletan organizam jer deluje i na krvne sudove, na srce, bubrege, na jetru i mnoge druge organe. Upravo zato je i inače važno, a pogotovo u situaciji u kojoj se nalazimo, da pacijenti redovno uzimaju prepisanu terapiju i da se strogo pridržavaju svih saveta svojih kardiologa kako bi se izbegle sve dodatne komplikacije, a samim tim i one koje bi se pogoršale ukoliko bi došli u kontakt sa koronom - ističe dr Trećakov.

foto: Profimedia

Ovaj doktor upozorava da mnogi neozbiljno shvataju dijabetes jer to ne znači samo povišen šećer, već predstavlja opasnost za ceo organizam, pogotovo ukoliko je pacijent u godinama.

- Šećer sam po sebi tokom dugog perioda oštećuje krvne sudove, što dovodi do oštećenja raznih organa. Može dovesti do poremećaja rada lokomotornog sistema, mozga, srca, jetre. Krvni sudovi s vremenom postaju tanji i krti i zato postoji veliki rizik da osoba koja ima šećer između ostalog dobije šlog, a i dijabetička retinopatija, odnosno obolevanje krvnih sudova očiju nije retka pojava, kao ni komplikacije sa crevima i drugim organima. Takve stvari se obično ne primete odmah i ljudi i dijabetes u blažem obliku neozbiljno shvataju pa se ne pridržavaju terapija niti saveta lekara, što u situacijama, kada se stanje iskomplikuje, može imati fatalne posledice. Konkretan primer je žrtva korone iz Niša koja je bolovala od dijabetesa, a imala je preko 60 godina i devojka iz Kikinde koja se oporavila od korone, a ima dijabetes. Puno je činilaca, ali godine svakako čine svoje - podseća naš sagovornik.

Dr Trećakov kaže da poremećaji jetre su sami po sebi komplikovani jer jetra predstavlja glavnu laboratoriju koja prečišćava ceo organizam.

foto: Profimedia

- Poremećaji jetre mogu biti različiti i nastati iz nebrojeno razloga, od prekomernog uzimanja raznih lekova do prekomernog konzumiranja nekih namirnica. Ono što moramo znati jeste da je jetra glavna laboratorija koja prečišćava ceo naš organizam i ukoliko je oštećena ili obolela ne može da nas oslobodi svih toksina i nezdravih materija koje unosimo u organizam kao što su masna hrana, duvan, alkohol i razna druga jedinjenja. Uopšteno, na taj način nam se slabi imunitet koji opet ukoliko je narušen i slab ne može da se izbori sa opasnim dodatnim naporima kakve, recimo, izaziva virus korona - objašnjava dr Trećakov.

Ovaj doktor podseća da je jedini način da se izborimo protiv opakog neprijatelja taj da se strogo pridržavamo saveta lekara, pogotovo hronični bolesnici koji u ovoj situaciji moraju veoma ozbiljno da shvate problem i da se drže prepisanih terapija, ali i mera Vlade Srbije među kojima je i jedna od najvažnijih, a to je da ostanu kod kuće i da bez preke potrebe ne izlaze iz svojih domova

foto: Profimedia

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track