Najnovije vesti

LJUDI, PONAŠAJTE SE KAO DA SMO SVI ZARAŽENI! Dr Gojković otkrio šta su nas KINEZI prvo savetovali i kako možemo pobediti
Foto: BETA / Slobodan Miljević, Profimedia

OSTANIMO KOD KUĆE!

LJUDI, PONAŠAJTE SE KAO DA SMO SVI ZARAŽENI! Dr Gojković otkrio šta su nas KINEZI prvo savetovali i kako možemo pobediti

Zdravlje

Pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković upozorio je građane da se odgovornim ponašanjem protiv koronavirusa mora boriti društvo u celini, kako se situacije na bi otrgla kontroli.

foto: Printcsreen TV Pink

- Sve rigorizne mere koje sporovdimo u ovoj epidemiološkoj situaciji u skladu su za zakonskim normama. Protiv zaraznih bolesti mora se boriti društvo u celini. Mere koje imamo daju rezultate, ali i dalje imamo građane koji se ponašaju nedgovorno. Još uvek nismo svesni kakav nam problem preti. Najvažniji naš interes je da zaštitimo naše građane i sačuvamo živote - kazao je Gojković.

Ključna stvar je, kaže, da je što je moguće više razvučemo krivu širenja virusa.

"Trenutno imamo ustaljen broj pacijenta pozitivnih na virus korona. Zdravstveni sistem dobro funkcioniše, imamo svu neophodnu medicinsku opremu. Ukoliko dođe do masovnijeg priliva pacijenata, pripremljena je u Novom Sadu privremena bolnica na Sajmu, kapaciteta 1.000 kreveta, za pacijente koji imaju lakšu kliničku sliku i koji ne zahtevaju intenzivniji tretman".

"Preporuka kineskih stručnjaka koji su obišli Klinički centar Vojvodine je da se svi ponašamo kao da smo zaraženi. Imamo njihove preporuke i jednu sliku u kom pravcu trebamo ići dalje", istakao je sekretar Gojković.

- Ostanite u svojim domovima, u svojim gradovima i naseljima kako ne bismo morali primenjivati još rigoroznije mere. Kakve ćemo mere sprovoditi, zavisi od svesti građana i njihove solidarnosti - naglasio je sekretar Gojković.

Ako se budemo ponašali odgovorno i budemo poštovali sve mere, rekao je Gojković, izbeći ćemo eksponencijalni rast obolelih i katastrofalne scenarije.

- Ali, ako nastavimo sa neodgovornim ponašanjem imaćemo veliki prodor virusa i situaciju koja može da se izmakne kontroli - izjavio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Gojković je za TV Pink rekao da ulazimo u period koji je ključan i da je važno da nemamo nagli skok broja obolelih, odnosno da se virus „razvuče“.

On je rekao da je primetno da se građani ponašaju neodgovorno i da su šetnje i druženja viđena prethodnog dana neprihvatljive.

- Građani nisu svesni koliki problem zbog toga može da nastane - upozorio je Gojković i dodao da se zdravstveni sistem dobro organizovao, ali da se mora voditi računa da ne dođe do situacije da se on preoptereti.

Takođe je dodao da građani treba da razumeju da ne treba da odlaze iz svog mesta kako ne bi širili infekciju.

On je naveo primer Italije koja kako je kazao, nije ograničila niti lokalizovala infekciju već su građani odlazili sa severa na jug i tako se bolest proširila.

Kurir.rs/Informer

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...