KOVID-19 SE DUGO ZADRŽAVA U FEKALIJAMA! Kupatilo je najrizičnije mesto u domu za prenos korone
Foto: Shutterstock

Pokazala studija

KOVID-19 SE DUGO ZADRŽAVA U FEKALIJAMA! Kupatilo je najrizičnije mesto u domu za prenos korone

Život -

Naučnici veruju Povlačenje vode nakon nužde virus širi prostorijom i kontaminira druga područja u blizini

Najrizičnije mesto u domu za prenošenje koronavirusa je kupatilo, tvrde naučnici.

foto: Shutterstock

Nedavno testiranje sprovedeno u kući u kojoj je bio izolovan pacijent zaražen koronavirusom pokazalo je da su WC šolja, lavabo i kvaka na vratima toaleta testirani pozitivno na virus, što pojačava mogućnost da bi još jedan siguran način prenošenja virusa mogao biti putem fekalija.

foto: Shutterstock

Istraživanje dr Vej Sjang Onga iz Nacionalnog centra za infektivne bolesti u Singapuru ujedno je pokazalo da je kupatilo najrizičnije jer se nakon povlačenja vode nakon nužde virus širi prostorijom i kontaminira druga područja u blizini.

foto: Shutterstock

Dugo se zadržava nakon obavljene nužde

- Kada razmišljamo o načinima prenošenja koronavirusa, to nije prva stvar koja je većini padala na pamet pre ove studije i pojave pandemije. Očigledno se mora dodatno posvetiti pažnja dezinfekciji kupatila nakon svake upotrebe, kao i detaljnom pranju ruku posle obavljanja nužde - upozorava dr Aron Glat, direktor bolnice Maunt Sinaj Saut Nasau u Njujorku.

Novi virus se očigledno dugo zadržava u fekalnim materijama. Zato ako detaljno ne operemo svaki milimetar ruku i ne dezinfikujemo kupatilo nakon upotrebe, postoji povećan rizik od zaraze.

foto: Shutterstock

Dr Ong testirao je domove tri zaražena pacijenta koji su izolovani u kućnim uslovima. Kod svakoga od njih uzeto je 26 uzoraka iz sobe u kojoj su provodili najviše vremena, iz kupatila i predsoblja. Uzorci su uzeti i od lekara koji su ih posećivali u samoizolaciji.

foto: Shutterstock

Dokaz koliko je dezinfekcija važna

Prvi pacijent testiran je dva puta - četvrtog i desetog dana bolesti. Testovi su uzeti nakon čišćenja navedenih prostorija i pokazali su negativan rezultat. Prostorije drugog pacijenta testirane su dva dana nakon dezinfekcije i takođe su bile negativne na koronavirus.

foto: Shutterstock

Međutim, kod trećeg pacijenta uzorci su uzeti pre čišćenja, a testiranu su mu i uzorci stolice, koji su bili pozitivni na virus. Dr Ong kaže da je on pronađen na tri od pet mesta, dok kontaminacije nije bilo u uzorcima iz hodnika. - Sad kad imamo očigledan dokaz da je redovna lična higijena, kao i održavanje higijene u kupatilu nakon svake upotrebe izuzetno važna, molimo sve ljude da se ovoga striktno pridržavaju kako bi sačuvali svoje zdravlje, ali i zdravlje svih ukućana - kaže dr Ong.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track