Najnovije vesti

pranje ruku je najvažnija stvar

EVO KAKO DA NOSITE RUKAVICE DA BISTE SE ZAŠTITILI: Ako ovo ne radite, uzalud ih stavljate! UPUTSTVO KAKO SE SKIDAJU

Zdravlje

Rukavice su jedno od najkorišćenijih sredstava tokom pandemije, ali nije dovoljno samo ih staviti na ruke - važno je da se one pravilno koriste.

Novi soj korona virusa prenosi se kapljično, kaže Svetska zdravstvena organizacija, dok pojedina istraživanja napominju da bi zarazu moglo da izazove i dodirivanje kontaminiranih površina (rađene su i analize koliko se čestice virusa zadržavaju na različitim površinama).

foto: Profimedia

Upotrebu rukavica preporučuje i dr Din Vinslou sa "Health Care" na Stanfordu kao i Žaklin Džil, profesorka sa Instituta za klimastke promene Univerziteta u Mejnu u Americi koja je na Tviteru naglasila da je neophodno da se rukavice pravilno koriste i naveaela savete , piše "Mic".

Kratak vodič za pravilnu upotrebu rukavica

Moraju da dobro prijanjaju

Nije dobro ni da kada su vam rukavice tesne, a ni široke jer se u oba slučaja povećava rizik od infekcije, rekla je Suzan Vilard, medicinska sestra i pomoćnica direktora "Global Health at Rutgers School of Nursing".

Menjajte ih često

Profesorka Džil je navela na Tviteru da rukavice treba što češće menjati. Zapravo bi ritam menjanja rukavica trebalo da prati tempo pranja ruku.

Dok nosite rukavice, nikako njima ne treba dodirivati lice. Na primer, ako rukavicama dodirnete mobilni telefon pa onda i lice, izlažete se riziku od infekcije. Ruke treba prati i pre posle stavljanja rukavica.

Pored toga, dr Vilard je naglasio da korišćenje rukavica smanjuje opreznost ljudi pa se oni dok ih nose, zavaravaju da njima mogu da diraju sve.

Pripazite na površine koje dodirujete i u skladu sa tim menjajte rukavice, savetuje američki stručnjak.

Pažljivo skidajte rukavice

Prilikom skidanja rukavica njihov spoljni deo ne sme da dođe u dodir sa vašom kožom. I treba ih odmah nakon skidanja baciti u kantu za smeće.

Ne treba ih dezinfikovati

Neki rukavice čiste sredstvom za dezinfekciju ruku, ali dr Džil je napomenula da to umanjuje njihovu efikasnost,a dr Vilard je dodao da je to i potencijalni prenos klica sa rukavica na sredstva za dezinfekciju.

Bezbedno ih odložite i operite ruke nakon upotrebe

Ne bacajte rukavice na trotoar nakon upotrebe. Može ih neko uzeti i time zaraziti. Takođe, u kontakt sa rukavicama koje su potencijalno kontaminirane mogu doći i životinje.

Neophodno je da nakon skidanja rukavica temeljno operete ruke sapunom i vodom - u trajanju najkraće 20 sekundi. Pranje ruku je važno jer je teško izvesti da kontaminirani sadržaj sa rukavica ne dođe u dodir sa vašom kožom.

Rukavice ne zamenjuju socijalnu distancu

Nošenje rukavica ne umanjuje značaj socijalne distance koja je i važnija mera preventive. Dr Vilard je ponovo istakao da nošenje rukavicama ljudima daje lažan osećaj sigurnosti.

Ali njih zapravo nme treba često nositi. Zašto? Stalna upotreba znači da često izlazite van, a preporuke je: "ostanite kod kuće".

foto: Profimedia

kurir.rs/blicžena

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...