GASTROENTEROLOG SAVETUJE: Kako se rešiti nadutosti i osećaja težine u stomaku?
Foto: Promo

GASTROENTEROLOG SAVETUJE: Kako se rešiti nadutosti i osećaja težine u stomaku?

Život -

Muče vas napetost stomaka, osećaj punoće, glasno krčanje u stomaku, a ponekad i bol? Nadutost se može javiti kod svake osobe, bez obzira na godine, pol, životne navike ili opšte zdravstveno stanje. Sa profesorom gastroenterologije, prof. dr Tomicom Milosavljević, razgovarali smo o tome zbog čega se nadutost javlja i kako rešiti ovaj problem.

Svaka osoba u crevima ima određenu količinu gasova koja, pod normalnim okolnostima, nastaje kao posledica razlaganja sastojaka iz hrane, koju vrše bakterije koje su prirodni ,,stanovnici" naših creva. Međutim, problem nastaje kada se gasovi i nadutost javljaju previše često, pa utiču na kvalitet života. Prekomerna količina gasova, često podrigivanje, i grčevi u stomaku su dodatni simptomi koji neretko prate nadutost kod nekih pacijenata.

Na šta se pacijenti žale?

Pacijenti se svakako najčešće žale na osećaj težine i pritiska u želucu neposredno nakon obroka. Zatim na grčeve, gasove, krčanje, kao i na tup bol u stomaku.

Koji su uzroci nadutosti?

Ubedljivo najčešći uzrok nadutosti je ‘’halapljivo" uzimanje hrane, tokom koga se proguta i velika količina vazduha. Naravno, nadutost u mnogome zavisi od hrane koju jedemo, kao i od vrste bakterija koje razlažu tu hranu. Uzroci mogu biti i eventualno prisutna organska oboljenja, kao što su: gastritis, nedostatak enzima pankreasa, netolerancija laktoze itd., ali i funkcionalni poremećaji - dispepsija, sindrom nervoznog creva.

Saveti za prevenciju i ublažavanje nadutosti

Pacijentima prvo savetujem da pokušaju da učine promene u ishrani, načinu pripreme jela, ali i navikama. To znači da se potrude da smanje unos namirnica koje im izazivaju osećaj nadutosti. Trebalo bi smanjiti unos alkohola, šećera, testa, gaziranih napitaka. Namirnice kao što su karfiol, brokoli, kupus, grašak, pasulj bi trebalo pažljivo analizirati i izbegavati one za koje osetite da vam smetaju; mleko i mlečne proizvode ako ne prijaju, smanjiti ili izbegavati. Važno je da hrana koju unose bude bogata biljnim vlaknima.

Treba da primene pravilo – umerenost i redovnost, izbegavanje preobilnih obroka i preskakanje obroka; dobro je da se jede polako i hrana dobro sažvaće. Naravno, treba izbegavati obroke „s nogu“ i tzv. brzu hranu.

Eliminisanje uzroka rešava problem

Ako je pacijent sve prethodno primenio, ali i dalje ima problem sa gasovima i nadutosti, ono što savetujem je da pokušate sa upotrebom prirodnih i bezbednih preparata, kao što je na primer, preparat koji sadrži Lactobacillus plantarum 299V, (Flobian®) koji je otkriven i patentiran u Švedskoj, a na našem tržištu se nalazi već 10 godina. Flobian® deluje u crevima sprečavajući nastanak gasa i tako uklanja uzrok problema. Potpuno je bezbedan za dugotrajnu primenu. U tretmanu nadutosti i gasova savetuje se primena najmanje 4 nedelje radi dugoročnijeg rešavanja ovog problema. Kliničke studije pokazuju da je kod takve primene čak 9 od 10 zadovoljnih pacijenata.

Umesto zaključka

Povremena nadutost uglavnom ne predstavlja problem. Međutim, ukoliko se i pored primenjenih mera simptomi otežanog varenja ne povuku, ili čak budu praćeni dodatnim tegobama, kao što su mučnina, povraćanje, bolovi, prisustvo krvi u stolici, opstipacija ili dijareja, neophodno je da se javite vašem lekaru kako bi bili sigurni da ne postoji neka druga prikrivena bolest.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track