DEHIDRATACIJA DODATNO POGORŠAVA SITUACIJU! Stres u vanrednom stanju neka ga voda nosi
Foto: Shutterstock

mislite o svakom momentu

DEHIDRATACIJA DODATNO POGORŠAVA SITUACIJU! Stres u vanrednom stanju neka ga voda nosi

Život -

Trenutno vanredno stanje zahteva od nas da ostanemo kod kuće, svedemo izlaske napolje na minimum i obustavimo susrete i druženja s prijateljima.

Ovakva situacija može uzrokovati dodatan stres i negativno uticati na mentalno zdravlje, pa zdravstveni stručnjaci i Svetska zdravstvena organizacija daju preporuke kako ostati smiren i zaštititi zdravlje i u ovakvim vanrednim okolnostima. Dakle, o čemu treba voditi računa?

Važna je fizička aktivnost, uprkos ograničenom prostoru. Plesanje, čišćenje, vežbanje, hodanje po stanu, sve to će nam pokrenuti rad mišića i pozitivno uticati na kardiovaskularni sistem. Važna je i relaksacija, kao i kognitivne aktivnosti poput čitanja, društvenih igara i zagonetki.

foto: Shutterstock

Treba piti dva litra dnevno

I ono što je uvek važno za optimalno zdravlje, a na šta sada posebno ne smemo zaboraviti, jesu pravilna ishrana i neophodna hidratacija, pri čemu se posebno preporučuje unos same vode umesto zaslađenih pića. Voda doprinosi normalnom odvijanju telesnih i kognitivnih funkcija, a prema Evropskoj agenciji za sigurnost hrane, kod sedelačkog načina života potrebno je uneti 2 litra vode dnevno iz svih izvora.

Znamo da voda neće odneti sve probleme s kojima smo danas suočeni, ali zašto bismo se dodatno izlagali povećanom stresu zbog dehidratacije? Zato je odgovarajuća hidratacija izuzetno važna. Zavisno od izbora vode, možemo imati i specifičnu - funkcionalnu hidrataciju.

Magnezijum za jači organizam

Različite vode imaju različit mineralni sastav, a jedan od najvažnijih minerala potreban za funkcionisanje organizma je magnezijum. On doprinosi normalnom radu nervnog sistema i mišića, uključujući i srce. Potreban je za normalnu percepciju, ponašanje i emocije jer je poznato da doprinosi normalnom funkcionisanju psihe. Poseban značaj ima u stvaranju energije i smanjenju umora i iscrpljenosti. U nadi da će sve ovo što se događa što pre proći, učinimo ono što možemo za svoje fizičko i psihičko zdravlje, raspoloženje i energiju da bismo i u vanrednom stanju ostali najbolja verzija sebe.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track