Najnovije vesti

KOVID PRSTI NOVI SIMPTOM! Neki pacijenti imali lezije na nogama, nalik promrzlinama! Evo šta kažu stručnjaci
Foto: Printscreen/ The Sun

PROUČAVANJE NOVOG OPASNOG VIRUSA

KOVID PRSTI NOVI SIMPTOM! Neki pacijenti imali lezije na nogama, nalik promrzlinama! Evo šta kažu stručnjaci

Zdravlje

Simptomi korona virusa, koji je zahvatio celi svet i odnosi hiljade života, nisu, po posljednjim izveštajima svetskih lekara, vezan samo za respiratorni sistem. 

Prvo su se pojavila tri osnovna simptoma - teško disanje, grebanje u grlu i temperatura. Međutim, potom su se pojavili simptomi gubitak čula ukusa i mirisa. Ali pojavio se i jedan veoma neobičan simptom infekcije korona virusa. 

Stručnjaci su kožni osip koji podseća na promrzline izdvojili kao potencijalno bizaran novi simptom virusa.

Na neobične plikove i ljubičaste rane na nogama pacijenata sa KOVID- 19 upozorili su lekari iz Amerike, piše "San".

Stručnjaci u SAD rekli su da znak upozorenja, koje nazivaju "KOVID prsti", treba analizirati kako bi se utvrdilo da li je povezan sa bolešću koji izaziva novi soj korona virusa.

foto: Printscreen/ The Sun

A sve je počelo od slučaja pacijentkinje iz Los Anđelesa, poznate kao Džesika, koja je bolovala od bolnih čireva na nogama koji su se javili nakon prvobitnih simptoma - ovišene temperature i kašlja.

"Pogledala sam dole dok sam se spremala za tuširanje i pomislila sam: "O Bože, moj prst na nozi je pocrneo. Imala sam osećaj kao da na telu imala plikove", rekla je Džesika za "ABC 7".

Nakon što se počešala, pukle su joj vene na nogama. Džesika se zatim javila dermatologu, a dr Širli Či počela je da istražuje slučajeve u Evropi.

"Kada sam prvi put videla ovaj misteriozni osip, jednostavno nisam znala uzrok. Urađena je studija u Severnoj Italiji koja je obuhvatila 148 slučajeva u ovoj zemlji i koja je pokazala da je svaki peti pacijent imao osip povezan sa KOVID- 19", rekla je dr Či, a dr Ister Frimen, dermatolog iz Opšte bolnice u Masačusetsu, izjavila je za "NBC tudej" da smatra da su "KOVID prsti"povezani sa virusom.

Dr Frimen je dodala: "Jedna hipoteza je da virus izaziva brojne upale, a druga da bi simptom mogao da bude posledica ugruška krvnih sudova".

Ljubičaste lezije, prema njenom mišljenju, mogu da nastanu iznenada na rukama ili nogama, ali tu teoriju treba proveriti jer se simptom može javiti sa ili bez drugih simptoma.

foto: Printscreen/ The Sun

"International Federation of Podologists" osmog marta prijavila jedan od prvih slučajeva ovog simptoma kod trinaestogodišnjeg dečaka. Lekari su prvo mislili da su promene na nozi posledica uboda smeđeg pauka, ali je detetu dijagnostikovan KOVID- 19.

Nakon proučavanja medicinske istorije njegove porodice, lekari su saznali da su njegova majka i sestre imale groznicu, otežano disanje i da su se borile sa kašljem šest dana pre nego što su se kod njega javile lezije.

foto: EPA/ Alessandro Di Marco, Profimedia, Ana Paunković

kurir.rs

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...