SVI SE ČUVAJU TOKOM PANDEMIJE KORONE, PA I ONI NAJMLAĐI: Evo zašto i deca treba da nose maske!
Foto: Shutterstock

Koronavirus

SVI SE ČUVAJU TOKOM PANDEMIJE KORONE, PA I ONI NAJMLAĐI: Evo zašto i deca treba da nose maske!

Život -

Odluka da dete nosi ovu zaštitnu opremu potpuno je razumna, ali pod određenim uslovima i u odgovarajućem uzrastu.

Mnogi iz predostrožnosti poslednjih nedelja iz kuće ne izlaze bez zaštitne maske na licu, a roditelji nisu sigurni da li treba primenjivati ista pravila i za decu. Da bi maske pružile zaštitu onima oko nas i kako ne bi izložile osobu koje je nosi povećanom riziku, potrebne su dve stvari. Prvo, maska mora potpuno da prekrije lice od korena nosa do ispod brade i treba tesno da prianja uz kožu. Drugo, jednom kad je stavimo na lice, nipošto ne bismo smeli da je dodirujemo. U slučaju dece drugi je uslov naročito teško ispuniti.

Upozorite mališane da je zabranjeno pipati lice

Mlađa deca verovatno neće pipkati masku samo ako ih roditelji na to stalno upozoravaju, ali što je dete mlađe, sasvim je sigurno da će je češće dodirivati.

Zato je udruženje pedijatara utvrdilo koja deca mogu nositi maske, a to su ona starija od dve godine.

foto: Shutterstock

Evo odgovora na neka od najčešćih pitanja roditelja

1. Treba li bebe da ih nose?

Ne. Deca mlađa od dve godine ne treba da ih nose jer one mogu da povećaju rizik od gušenja, navodi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Lice deteta mlađeg od dve godine ne treba prekrivati nikakvim tkaninom, kao ni lice bilo koga ko ima problema s disanjem ili nije pri svesti.

foto: Shutterstock

2. Da li deci treba staviti masku kad izlaze iz kuće?

Zavisi. Ako dete starije od dve godine boravi u dvorištu, maska nije nužna, ali ako ga vodite sa sobom u nabavku, na pijacu ili u javni prevoz, onda je preporučljiva. Međutim, za vreme igranja na otvorenom maska može da ometa igru, pa čak i da bude opasna - njena elastična traka može da zapne za neke prepreke ili sprave na dečjem igralištu, upozoravaju pedijatri. Zato dete s maskom non-stop držite na oku.

OVE STVARI DOBRO ZAPAMTITE

  • Deca bi obavezno trebalo da nose masku ako kašlju ili kijaju ili ukoliko im je imunitet narušen.
  • Nemojte im stavljati maske za odrasle jer su prevelike, neće dobro pokriti nos i usta.
  • S malom decom je posebno problem naterati ih da zadrže masku na licu, da je ne skidaju ili ne dodiruju rukama koje prethodno nisu oprali, pa je najbezbednije da mališane ne vodite tamo gde će mu neko prilaziti na manje od dva metra i da vodite računa da redovno pere ruke.
  • Masku bi takođe trebalo da nosi ukoliko ima simptome respiratorne infekcije ili je u bliskom kontaktu s nekim ko ih ima.

Kurir.rs/Stil/Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track