Najnovije vesti

DA LI KLIMA-UREĐAJ ŠIRI VIRUS KORONA? Srpski profesor otkriva sve opasnosti koje VREBAJU, ali i na ovaj POZITIVAN EFEKAT
Foto: Profimedia

redovno da se čiste

DA LI KLIMA-UREĐAJ ŠIRI VIRUS KORONA? Srpski profesor otkriva sve opasnosti koje VREBAJU, ali i na ovaj POZITIVAN EFEKAT

Zdravlje

Prof. dr Maja Todorović sa Mašinskog fakulteta je objasnila da bi klima-uređaji mogli da vrate virus koji je pao na podlogu u vazduh, ali i da bi mogli da imaju i pozitivan efekat.

Profesorka ističe da pandemije korona virusa ne menja ništa kada je reč o čišćenju klima-uređaja kod kuće.

foto: Profimedia

"Ništa se ne menja kada su kućni klimatizeri u pitanju - uređaji koji rade sa sobnim vazduhom. Nema načina da se nečistoće spolja unesu preko klime, već samo iz samog prostora. Ako se bilo koje nečisoiće, čestičnog ili biološkog tipa unesu u prostor, cirkulisaće i kroz uređaj", navodi dr Todorović.

Kako je rekla, korona virus ima veliku specifičnu težinu, i možda bi čak mogao da ostane na finom filteru ako bi ga strujanje vazduha podiglo sa podloge.

Objašnjava da sami možemo da operemo filtere toplom vodom i sredstvom za pranje sudova, ali da je najmanje jednom godišnje potrebno pozvati servisera da očisti razmenjivač toplote koji je u jedinici.

"Kada je reč o klima uređajima u automobilima, njihovi filteri se menjaju najmanje jednom godišnje, na tehničkom pregledu. Ti uređaji funkcionišu drugačije, jer spoljni vazduh ulazi u vozilo", rekla je profesorka za RTS.

"Pitanje je da li je kontaminiran spoljni vazduh. Ovaj virus se zbog težine jako kratko održava u vazduhu", napominje Todorovićeva.

U velikim prostorima poput tržnih centara postoje centralizovane klime, koje je potrebno da budu dezinfikovane pre vraćanja zaposlenih.

"Nezgodno je to što imate povećanu brzinu strujanja vazduha, pa to podizanje prašine i vraćanje virusa koji je pao na podlogu može da bude problem", upozorava prof. dr Maja Todorović.

foto: Profimedia

kurir.rs/blicžena

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...