ĐIKIĆEV TIM SIGURAN DA OVO USPORAVA KORONAVIRUS! A evo šta je doprinelo ovom uspehu!
Foto: Profimedia

ispratili

ĐIKIĆEV TIM SIGURAN DA OVO USPORAVA KORONAVIRUS! A evo šta je doprinelo ovom uspehu!

Život -

Ivan Đikić, direktor Instituta za biohemiju u Frankfurtu (IBC2) izjavio je da je naučni tim tog instituta uspeo da isprati kako se ljudske ćelije menjaju nakon infekcije koronavirusom i da su otkrili jedinjenja koja su usporila ili zaustavila razmnožavanje virusa.

"Kultura otvorenosti, ulaganja u tehnologije i podsticanja kreativnosti naučnika, kao i bliska saradnja biohemičara i virusologa doprineli su ovom uspehu. Projekat je započeo pre samo tri meseca i već je podstakao nove terapijske pristupe protiv Covid-19",prenela je zagrebačka N1 TV reči Đikića.

Tim biohemičara i virologa na Univerzitetu Gete u Frankfurtu testirao je niz jedinjenja u laboratorijskim modelima, a dobijeni rezultati omogućavaju da se potraga za aktivnom supstancom suzi na mali broj već odobrenih lekova.

Među otkrivenim koji deluju na sprečavanje širenja virusa su i dve nove potencijalne terapijske strategije za tretmane Covid-19, poput leka koji blokira metabolizam nukleinskih kiselina samog virusa (ribavirin) na kojem su klinička ispitivanja već započeta.

Drugi potencijalni lek deluje na metabolizam ugljenohidrata u ljudskim ćelijama, jer je pokazano da 2DG (2-deoksi-D-glukoza) blokira glikolizu, važan metabolički put u širenju koronavirusa. Ovaj potencijalni lek deluje slično kao 2DG, a zove se WP1122.

foto: Profimedia

Kurir.rs, M.G/Tanjug/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track