Najnovije vesti

OVIH DANA MNOGE MUČI UMOR! Endokrinolog Macut objašnjava - da li je krivo vreme ili su hormoni ODIGRALI SVOJE?
Foto: Profimedia

istakao

OVIH DANA MNOGE MUČI UMOR! Endokrinolog Macut objašnjava - da li je krivo vreme ili su hormoni ODIGRALI SVOJE?

Zdravlje

Poslednjih dana, kako se vreme drastično menjalo, mnogi su se osećali kao da nisu spavali ni minut tokom noći, te da su nagle promene krive za to. Međutim, kako se navodi, hronični zamor može da nastupi i zbog nedostatka ili slabosti adrenalne osovine, odnosno funkcije nadbubrežene žlezde.

"Kada uradimo endokrinološke testove u dobrom delu slučajeva ostaje nerešen problem. To je prelazni period života, to su prelasci iz jednog perioda godine u drugi ili hronična zamorenost poslom, zatim nespavanje noću, izmenjeni ritmovi tokom dana i onda nadbubreg loše reaguje i dolazi do ispoljavanja hroničnog zamora koji u novom ishodu može da bude i početak depresivnog stanja", objasnio je u jutarnjem programu endokrinolog Đura Macut.

On ističe i da neka vrsta depresivnosti može da simulira stanje hroničnog zamora, počev od hormona nabubrežne žlezde preko regulacije toga svega, do ozbiljnih stanja u reumatologiji sa stanjima tkiva, pa do psihijatrijskih stanja. Veoma je važno da se takve osobe jave lekaru, jer zamor nije zanemarljivo stanje i može da prouzrokuje dosta problema.

"Mi prvo moramo da razgovramo sa pacijentom, da pokušamo da vidimo o čemu se radi, da mu izmerimo pritisak i neke ključne hormone, kao što je na primer kortizol - glavni hormon koji utiče na hronični zamor", rekao je doktor.

Najnovija istraživanja, takođe, pokazuju i da visok nivo kortizola, hormona stresa, može da bude "okidač" za gojaznost i srčane bolesti. Međutim, ukoliko je sve u redu sa hormonima, ne paničite, možda je u pitanju samo prolećni umor, jedan od prvih znakova da je i organizmu potrebno vreme da se prilagodi posle duge zime.

Prolećni umor nestaje posle nekoliko nedelja, ne zahteva lečenje, ali se savetuju zdrava ishrana, dovoljno tečnosti, fizička aktivnost, redovan san...

foto: Profimedia

Kurir.rs, M.G/RTS/Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...