Najnovije vesti

ACIBADEM I COVID-19 Stručnost i bezbednost na prvom mestu: Zdravstveni sistem primer drugima
Foto: Promo

ACIBADEM I COVID-19 Stručnost i bezbednost na prvom mestu: Zdravstveni sistem primer drugima

Zdravlje

Poštovani partneri, Celi svet mesecima prolazi kroz krizu zbog širenja virusa Covid-19. Nekoliko država, uključujući Tursku, uvelo je delimičnu restrikciju kretanja, kako bi usporile širenje pandemije. S ciljem da osećaj nesigurnosti svedemo na minimum, želeli smo da vam damo najnovije informacije o merama opreza vezanim za pandemiju izazvanu virusom Covid-19, kao i o aktuelnom statusu inostranih pacijenata u Acıbademu.

Od 11. marta 2020. godine, što je datum zvaničnog proglašenja prvog slučaja infekcije koronavirusom u Turskoj, Acıbadem grupa zdravstvene zaštite je započela svoj postupak rešavanja krize. Mi smo reorganizovali naše bolnice i medicinske centre. S obzirom da smo ispunjavali kriterijume koje je postavilo Ministarstvo zdravlja, naše bolnice su bile proglašene pandemijskim bolnicama, što nam je omogućilo da možemo dijagnostifikovati i lečiti bolesnike sa infekcijom izazvanom virusom Covid-19, paralelno uz ostale usluge pregleda, dijagnostike i lečenja. Pored fizičkih i medicinskih kompetencija, ovo je za nas stvar duhovnog ponosa zbog služenja narodu u jednom ovakvom periodu.

Kontrola infekcije i prakse bezbednosti u našim bolnicama su uvek bile znatno superiornije u odnosu na prosek u svetu. Zbog pandemije izazvane virusom Covid-19, mi smo neprekidno ponovno proveravali i procenjivali ove mere u okviru Konzilijuma za infekcije. Pacijenti sa suspektnom ili potvrđenom infekcijom izazvanom virusom Covid-19 su izolovani od ostalih pacijenata i primljeni u za to određene prostore. Zbog rizika od unakrsne kontaminacije, zdravstveni radnici koji rade sa suspektnim ili potvrđenim slučajevima nisu uključeni u staranje o pacijentima kod kojih nije suspektna ova infekcija. Sva javna mesta naših bolnica dezinfikuju se u čestim intervalima i štaviše, najsavremeniji visokotehnološki ventilacioni sistemi svakodnevno čiste i osvežavaju vazduh koji udišete u bolnicama Acıbadem kako bi se osigurala sigurnost. Naši visokotehnološki ventilacioni sistemi ispuštaju ceo unutrašnji vazduh i puštaju unutrašnji sveži vazduh; vazduh se čisti kroz 3 filtera i trenutno nadgledamo ovaj proces i njegovu efikasnost pametnim sistemom za automatizaciju. Specijalni ventilacioni dizajn i metode filtriranja obezbeđuju bezbednost vazduha na svim mestima, uključujući, ali ne ograničavajući se na lekarske sobe, hodnike, operativne sale i laboratorije. Posebni liftovi su namenjeni za pacijente sa suspektnom i potvrđenom infekcijom virusom Covid-19. Lekarima, medicinskim sestrama i ostalom osoblju koje radi sa pacijentima koji imaju infekciju virusom Covid-19, dodeljene su sobe u bolnicama u kojima mogu ostati, ukoliko ne žele da idu kući, kako bi sprečili kontaminaciju svojih ukućana.

foto: Promo

Svi pacijenti koji imaju tegobe u vidu temperature i kašlja, dočekuju se u u izoliranom delu ambulante za hitne slučajeve. Svo medicinsko osoblje je opremljeno osobnim sredstvima zaštite, a svim pacijentima su date maske za sprečavanje rizika od unakrsne kontaminacije. Prostorije za pregled i hospitalizaciju pacijenata koji nemaju infekciju virusom covid-19, strogo su rezervisane i izolirane od prostora za hitne slučajeve. Šta više, u ambulantama za pregled, sa ovim pacijentima radi osoblje koje je posebno dodeljeno toj jedinici. Odredili smo odvojene ulaze u bolnice za kontrolu pacijenata sa malignim i hroničnim bolestima. Dozvoljen je samo jedan pratilac, a prilikom svakog dolaska se meri temperatura i pacijentima i pratiocima. Svi pacijenti koji će biti operisani se prvo pregledaju u pogledu virusa Covid-19. Medicinsko osoblje je opremljeno osobnim sredstvima zaštite. Sva oprema se steriliše u Centralnoj jedinici za sterilizaciju, a hirurške sale se dezinfikuju pre svakog zahvata. Nakon operacije, pacijenti se prebacuju u jednokrevetne sobe za postoperativni oporavak.

Pored navedenih mera za prevenciju infekcija na licu mesta, Acıbadem grupa zdravstvene zaštite ulaže trud da inostrani pacijenti budu bezbedni i da im je udobno. S obzirom da postoji restrikcija putovanja, mnogi od naših pacijenata ne mogu otputovati natrag u svoje zemlje. Acıbadem-ovi timovi zdravstvenih ispostava (Health Points) su obučeni za podršku našim pacijentima u pogledu svih njihovih potreba:

  • Timovi zdravstvenih ispostava su posetili sve inostrane pacijente koji su trenutno na lečenju u našim bolnicama, kako bi im pružili neophodne informacije vezane za infekciju virusom Covid-19. Svi pacijenti su informisani u pogledu mera opreza koje se sprovode u bolnicama i savetovano im je da ograniče svoje aktivnosti izvan svojih soba i do daljnjega ostanu u njima. Svima je jasno naloženo da se u slučaju temperature, kašlja ili poteškoća u disanju, odmah jave predstavniku svoje zdravstvene ispostave.
  • Svi inostrani pacijenti koji borave izvan bolnica, u hotelima ili negde drugo, takođe su dobili iste informacije i preporuke telefonom, na svom jeziku. Oni su takođe informisani da mogu zakazati svoje preglede preko interneta i da se mogu konsultovati sa svojim doktorima putem video poziva, bez dolaženja u bolnicu. Ukoliko su doktori tražili neke laboratorijske analize ili pacijent treba da primi injekciju, oni te usluge mogu dobiti u svojim hotelima, ukoliko to žele.
  • Pacijenti koji su završili svoje lečenje i dobili odobrenje iz svojih zemalja za evakuaciju, prebačeni su natrag u svoje zemlje tako što su se kontaktirale njihove ambasade i organizovao celi proces.
  • Acıbadem-ovi timovi zdravstvenih ispostava su svakog dana kontaktirali sve naše inostrane pacijente i pitali šta im je potrebno. Svaki zahtev, poput namirnica i lekova, je zabeležen i dostavljen našim pacijentima, kako unutar, tako i izvan bolnica.
  • Zahvaljujući našim uslugama kućne nege (“Acıbadem Homecare Services”), inostrani pacijenti mogu dobiti neke medicinske usluge izvan bolnica, poput ultrazvuka, pregleda beba i dece, vakcinacije i drugih interventnih usluga i usluga nege. Povrh toga, zavaljujući onlajn konsultacijama s doktorima, inostrani pacijenti mogu konsultovati svoje doktore i razgovarati s njima preko interneta iz svih zemalja, kao i dobiti usluge dijagnostike i pregleda, kad je to potrebno.
foto: Promo

Acıbadem grupa zdravstvene zaštite će nastaviti da sledi preporučene protokole Svetske zdravstvene organizacije i Ministarstva zdravlja Turske, a potrebe naših pacijenata će i dalje biti naš prioritet. Zadovoljstvo nam je da vam obećamo da ćemo nastaviti s pružanjem podrške našim pacijentima u pogledu njihovih medicinskih potreba, tokom i nakon ove ekstremne globalne situacije.

www.acibadem.rs

serbia@acibadem.com

Promo tekst

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...