POZNATA VODITELJKA O TEMI O KOJOJ SE NE GOVORI: Moje najbolje godine tek dolaze
Foto: Promo

POZNATA VODITELJKA O TEMI O KOJOJ SE NE GOVORI: Moje najbolje godine tek dolaze

Život -

Milica Gacin, omiljena voditeljka kviza "Slagalica" otvoreno o menopauzi o kojoj razmišljaju sve žene

Zbog čega ste se odlučili da pokrenete radionice o menopauzi?

O menopauzi se i dalje nedovoljno zna, postoje predrasude o ovoj temi, a ukoliko počnete da istražujete, nimalo vam se neće dopasti ono što se može pronaći u medijima. Menopauza se izjednačava sa krajem. Žene očekuje kraj reproduktivnog perioda, kraj ženstvenosti, kraj seksualnosti, kraj lepog izgleda, kraj vitke figure i početak ozbiljnih bolesti. Ne ukazuje se na ono što je pozitivno, a to je da je žena u menopauzi u svojim najboljim godinama, jer je ostvarena, ima određene rezulate iza sebe, zna šta želi, ume da uživa u svom životu i doprinosi drugima. Žene su u ovom periodu na vrhuncu svoje karijere, i dalje stvaraju, razvijaju se i uče, ali sa jednostavnošću i neopterećenošću, koja nije svojstvena mlađim godinama.

Na moje radionice “Menopauza – Moje najbolje godine” dolaze žene srednjih godina, ali i značajno mlađe, zato što je to jedinstvena prilika da saznaju ono što ih zanima o ovom važnom životnom periodu. Tačno je da dolazi do promena u zdravstvenom statusu i zbog toga su učesnici radionice lekari, nutricionisti, psiholozi, profesori fizičke kulture, povremeno i javne ličnosti koje žele da podele svoje iskustvo o menopauzi. Žene širom Srbije zaista imaju priliku da pitaju sve što žele ginekologe, endokrinologe, ortopede i lekare drugih specijalnosti, a kako o menopauzi pričamo otvoreno i afirmativno, ohrabrene su da komuniciraju.

Vi ste dokaz da žena u zrelim godinama može da bude lepa, ispunjena i aktivna. Koji je vaš recept- kako čuvate svoje zdravlje?

Trudim se da moj stil života bude preventiva. Zaista vodim računa o ishrani, koliko god je moguće o poreklu namirnica i o količini koju unosim. Svesna sam svoje genetike i činim sve da se ona i ne ostvari. Vežbam i to me prvi put u životu ispunjava. Nedavno sam održala online radionicu o suplementima nakon izolacije, jer se o unosu vitamina i minerala mnogo govorilo tokom epidemije, ali kako smo mogli da čujemo od lekara, i dalje je potreban unos određenih vitamina bez obzira što smo napolju, na suncu i kao izbor imamo sveže povrće i voće. Reč je o individualnim potrebama i svako bi trebalo spram zdravstvenog stanja i u dogovoru sa lekarom da napravi plan. Ja slušam svoje telo, dogovaram se sa doktorima, pa ako je potrebno, uzmem dodatke ishrani.

Žene u menopauzi kojima se Vi obraćate imaju povećan rizik za osteoporozu. Koliko su svesne toga?

Žene koje dolaze na moje radionice svesne su svih promena koje im se događaju u telu, pa i mogućeg početka osteoporoze. Većina njih je zbunjena različitim informacijama, kao i različitim preporukama u vezi sa hormonskom supstitucijom i različitim pristupima lekara ovoj temi. Ipak, jednoglasan je zaključak svih stručnih lica da pristup menopauzi mora biti individualan i tako se tretirati.

Isto se odnosi I na zdravlje kostiju. Ono što smo na radionicama saznali jeste da su za prevenciju osteoporoze pored samog kalcijuma neophodni vitamini K2 i D3 kako bi se kalcijum apsorbovao u kostima.

Čuli smo različita iskustva. Bilo je onih žena koje su rekle da su već u prvoj godini menopauze dobile osteoporozu, neke dugo nisu primećivale promene na svojim kostima, a mnoge su pitale šta se sve može uraditi da se ova bolest ne dogodi. Kao i za sve druge bolesti i za ovu je preventiva najbolja preporuka.

Da li nam je izolacija i slabija fizička aktivnost prethodnih meseci naškodila i šta je Vaša preporuka?

Najbolje je da savete daju lekari, a na nama koji nismo iz te struke je da se trudimo da do problema ne dođe. Mislim da smo tokom perioda izolacije bili u situaciji da nam je ugroženo celo telo, pa i kosti. Nema ko se nije žalio da ne ustaje iz kreveta ili iz fotelje, a svi znamo da to nije i ne može biti preporuka za zdrav i jak organizam, samim tim ni za zdrave kosti. Ja lično, brinem o ishrani, vežbam, volim da se krećem, da sam napolju i okružena ljudima koje volim. Uzimam preparat Herbiko® K2D3 koji predstavlja prirodni i bezbedan izvor ovih jako bitnih nutrijenata za zdrave kosti i zglobove.

Poruka za kraj ili šta kad se stigne u najbolje godine?

Kada se stigne u najbolje godine, bez obzira da li je reč o ženama ili o muškarcima, trebalo bi da počne da raste svest o očuvanju zdravlja. Bolesti su problem, sve ostalo su izazovi. Najviše što možemo da uradimo jeste da se trudimo da do problema ne dođe. Preventiva je nezamenjiva, tako je bilo i biće.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja