Šta je urgentna veterinarska medicina i zašto je važna?
Foto: Profimedia

Šta je urgentna veterinarska medicina i zašto je važna?

Zabava -

Neretko se dešava da, u tren oka, životinja od potpuno zdrave postane životno ugrožena i to zbog stvari koje su potpuno van kontrole vlasnika.

Iako su vlasnici uradili sve kako bi ih zaštitili, vodili računa o njihovom zdravlju i svim preventivnim merama, nezgode se, nažalost, često dešavaju. U takvim momentima, kada je ugroženo zdravlje, pa i život ljubimca, dostupnost urgentne veterinarske ambulante i nadzora je od velike važnosti.

Kada govorimo o urgentnim stanjima, važno je napomenuti da se ona mogu desiti u bilo koje doba dana ili noći, svakog dana u godini, onda kada vlasnici to najmanje očekuju. Tada urgentna veterinarska ambulanta i adekvatno obučeno osoblje dolaze do izražaja. Urgentna veterinarska medicina je posebno polje veterinarske delatnosti koje se prevashodno bavi stabilizacijom hitnih zdravstvenih tegoba kod životinje i omogućavanjem da se od onog momenta kada je životinja dovoljno stabilna urade sve potrebne dijagnostičke i terapijske procedure koje će dovesti do oporavka.

Za razliku od veterinarskih ambulanti koje se bave primarnom zaštitom ljubimaca, a koje su veoma važne u lancu brige o ljubimcima, a nisu u mogućnosti da organizuju urgentni servis, dežurne veterinarske ambulante su spremne da pomognu Vašem ljubimcu baš u takvim momentima.

Određena urgentna stanja kao što su akutizacija hroničnih oboljenja, povrede i traume koje mogu da nastanu u bilo kom momentu ili tegobe usled alergija, povraćanja i proliva koje ne mogu da se iskontrolišu, zahtevaju hitan prijem kod veterinara jer mogu biti životno ugrožavajuće.

Kad je potrebno odvesti ljubimca u urgentnu veterinarski ambulantu?

Kako životinje ne mogu da nam kažu šta ih boli ili muči, često su vlasnici upravo ti kojima je prepušteno da procene zdravstveno stanje kod ljubimca i koliko je ono ugroženo. Svi znamo da je za veliki broj vlasnika njihov četvoronožni prijatelj često mnogo više od životinje koja deli životini prostor sa njima.

On je ravnopravan član porodice, i zato svaka tegoba koja se kod njega pojavi, za vlasnika može da deluje urgentno i životno ugrožavajuće. Iz tog razloga je bitno da imaju uvek dostupnu adekvatnu veterinarsku negu i urgentnu veterinarsku ustanovu kojoj mogu da se obrate u bilo koje doba, kako bi dobili pravi savet šta mogu uraditi kako bi se ljubimcu pružila najbolja moguća pomoć.

Stanja kod ljubimaca koja često ne mogu da „čekaju do sutra“ su: traume i povrede, unutrašnja i spoljašnja krvarenja, uporna povraćanja i dijareje (pogotovo ukoliko su sa primesama sveže ili svarene krvi), napadi, sumnja na trovanje, otežano disanje, visoka telesna temperatura, gutanje nejestivih predmeta ili neadekvatne hrane, itd.

Šta je važno da svaki vlasnik zna?

Svako stanje koje je urgentno za vlasnika, urgentno je i za veterinara. Dežurni veterinari i drugo osoblje u urgentnoj veterinarskoj ambulanti obučeni su za pružanje urgentnih usluga i za procenu hitnosti stanja u kojem se pacijent nalazi. Bez obzira koji problem ima pacijent, ono što se nikako ne preporučuje jeste davanje lekova na svoju ruku, a pogotovo lekova iz humane medicine jer oni često mogu imati suprotan efekat. Zato se uvek savetuje konsultacija sa stručnim licem koji će proceniti šta je u tom momentu najbolje za ljubimca.

Veterinarska ambulanta je mesto gde možete doći kada god je vašem ljubimcu neophodna hitna pomoć. Oni ne dežuraju na poziv, već su u ambulanti noću od 20:00 do 08:00 svakog dana,a nedeljom i praznicima 00 – 24h spremni da dočekaju pacijente i uz tim posebno obučenih veterinara i tehničara, i najsavremeniju opremu za dijagnostiku, pomognu i stabilizuju sva urgentna stanja.

(promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track