SADA SE SVI PITAJU KOJI TEST DA RADE! Evo zašto je Ceca bila prvo NEGATIVNA, pa POZITIVNA na korona virus!
Foto: Nemanja Nikolić, Shutterstock

virusolog

SADA SE SVI PITAJU KOJI TEST DA RADE! Evo zašto je Ceca bila prvo NEGATIVNA, pa POZITIVNA na korona virus!

Život -

Svetlani Ražnatović prvo je urađen serološki test iz venske krvi, koji je pokazao da je negativna, zatim je uradila PCR test, koji se radi tako što se uzimaju uzorci iz brisa grla i nosa, koji je pokazao da je pozitivna.

Sada se svi pitaju koji test da rade i kako je moguće da jedan ima negativan, a drugi pozitivan nalaz.

Postoje razni testovi za potvrdu prisustva kovid-19 infekcije. Preporuka je Svetske zdravstvene organizacije da su najrelevantniji molekularni testovi (PCR) koji se rade tako što se pacijentu koji sumnja da je zaražen uzima bris.

Ovim testom se već nakon osam dana od trenutka zaražavanja može dokazati prisustvo korona virusa. Serološki testovi iz krvi, s druge strane, mogu da pokažu prisustvo antitela tek dve do tri nedelje od početka infekcije, a ako se urade ranije mogu da budu lažno negativni. Zato je najbolje da se kod sumnje na KOVID-19 prvo uradi PCR test, a tek kasnije serološki koji se potvrđuju i antitela na novi korona virus.

foto: Damir Dervišagić, Shutterstock

- PCR testovi spadaju u takozvane direktne testove za dokazivanje virusa i oni se prvo rade. Postoje i spot - brzi testovi koji daju rezultat za nekoliko minuta, ali su oni preliminarni što znači da se njihov rezultat mora potvrditi drugim testom – objašnjava prof. dr Nada Kuljić Kapulica, virusolog.

Ona kaže da su drugi deo priče indirektni testovi ili serološki testovi za dokazivanje antitela. Oni se rade dve-tri nedelje nakon infekcije kad većina ljudi već treba da stvori antitela.

- Oni se kasnije rade, a uzorak je krv, jer je potrebno da prođe neko vreme, najmanje dve nedelje, da bi bili pozitivni. Njima se kasnije može utvrditi prokuženost populacije, što sam i ja ranije radila za prve korona viruse i našla da je prokuženost odnosno procenat osoba koje imaju antitela prvi koron viruse tada bio oko 70 odsto. Po sadašnjim svetskim rezultatima prokuženost na novi korona virus iznosi svega do deset odsto.

foto: AP / Chinatopix

kurir.rs/ženablic

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja