SVETLOSNE TERAPIJE: Laserima i LED svetlima do negovane i zdrave kože
Foto: Promo

SVETLOSNE TERAPIJE: Laserima i LED svetlima do negovane i zdrave kože

Život -

Svetlosne terapije kože lica sve su popularniji metod ulepšavanja, jer omogućavaju kako peglanje bora, tako i uklanjanje akni, fleka i ožiljaka. U zavisnosti od problema koji treba tretirati, određuju se i boje, tip i frekvencije svetla. Nas zanima da li su ovakvi tretmani zaista efikasni. Bore na licu, opušteni obrazi, staračke pege, ali i tinejdžerske bubuljice, akne i ožiljci na licu i telu, problemi su kojih se često nije tako lako rešiti. Oni koji žele brzo vidljive rezultate, sve češće se opredeljuju za neki od brojnih tremana različitim svetlima. U ponudi je toliko toga, od laserskih tretmana, terapija led svetlima, pa sve do hiperpolariozovane ili ksenon svetlosti koja treba da nas reši nesavršenosti na koži. Da vidimo koje sve trerapije svetlom postoje i kako zaista funkcionišu.

Laserski tretmani

Terapija lica i tela različitim vrstama lasera kod nas se odavno odomaćila, kao moderan i bezbolan način uklanjanja gotovo svih nesavršenosti na koži. Laseri rade tako što pretvaraju svetlost u toplotu i na taj način uklanjaju površinske slojeve kože i rešavaju određene probleme na licu.

- Čišćenje lica laserom odličan je način da se uklone sve one mrtve ćelije kože, pore se otvaraju, a lice je osveženo i zategnuto. U ovu svrhu koristi se takozvani CO2 laser koji uklanja površinski sloj kože i podstiče proizvodnju novog kolagena;

- Uklanjanje bubuljica i akni laserima veoma je popularno, a ovakva vrsta tretmana radi se različitim vrstama svetlosti. Bubuljice se mogu tretirati laserima koji koriste plavu, crvenu ili kombinaciju ove dve svetlosti. Infracrveno svetlo, kao i različite terapije, poput fotodinamičke i fotopneumatske, takođe se koriste za lečenje bubuljica i dubokih akni;

- Kada treba ukloniti ožiljke od akni i rupice na licu, takođe se primenjuje CO2 laser. On će prodreti u dubinske slojeve kože, regenerisaće je i podstići će obnavljanje oštećenog tkiva. Njime se mogu tretirati i veći ožiljci, ne samo oni koji su nastali kao posledica akni;

- Podmlađivanje, zatezanje lica i uklanjanje bora još je jedno polje gde laseri daju odlične rezultate.Već pomenuti CO2 laser uklanja pigmentacije, poput staračkih pega, pegla bore i zateže kožu. Koristi se i ultrazvuk koji zateže kožu na principu zvučnih talasa, kao i radiofrekvencija gde se raznim vibracijama hladi koža i rezultat je podmlađeno i zategnuto lice.

Treba imati na umu da je pre svake od ovih terapija neophodna konultacija sa dermatologom, a najvažnije je da tretmane rade stručne i osposobljene osobe. Period oporavka nakon svake vrste laserskih tretmana je različit, kao i cena tretmana.

Xenon svetlo

Kada se govori o terapijama kože svetlom, postavlja se pitanje da li i takozvana xenon svetla imaju primenu u ovoj oblasti.Xenon sijalice ili xenon svetla stekla su popularnost zbog jačeg i boljeg kvaliteta osvetljenja. Oni su prva asocijacija kada pomislimo na dobro svetlo na automobilu i najčešće su fabrički ugrađeni u modele srednje ili više klase. Na polju medicine i estetskih tretmana, takozvani ksenon-hlorid laser dao je odlične rezultate i pokazao se kao veoma koristan u lečenju kožnih autoimunih bolesti kao što su psorijaza, vitiligo, alopecija.

Terapija LED svetlima

Tretmani LED svetlima iliti fotodinamska terapija primenjuju se u medicini već dugo, kako u dermatologiji, tako i za različite vrste rehabilitacije. Ovaj vid terapije osmislili su stručnjaci NASA- e, a svoju primenu LED svetla brzo su našla na polju estetskih tretmana lica i čitavog tela. LED terapija je usmeravanje svetla određene boje na kožu, a svako svetlo ima svoju frekvenciju što mu omogućava da prodire do različitih dubina kože. Na taj način rešavaju se različite vrste problema i nepravilnosti na licu i telu, kao što su akne, različlite rane i opekotine, opuštena i stara koža, ali i razne povrede mišića.

- Crveno svetlo služi da ukloni vidljive znakove starenja, vraća koži zdrav izgled, ali se koristi i za zarastanje rana i opekotina. Funkcioniše tako što stimuliše proizvodnju kolagena, pa tako ova vrsta svetla vraća koži elastičnost i volumen;

- Plavo svetlo najviše se primenjuje u lečenju akni, jer ima moć da dezinfikuje kožu i prodire direktno do bakterija koje su često uzrok izbijanja akni. Takođe, usporava tad lojnih žlezda i preterano lučenje sebuma, koji je jedan od krivaca pojave akni. Ovo LED svetlo odlično je i za lečenje upaljenih bubuljica;

- Ljubičasto svetlo koristi se za lečenje različitih ožiljaka i regeneriše oštećenu kožu;

- Zeleno svetlo pomoći će u uklanjaju fleka i pigmentacija na licu i telu, kao i staračke pege;

- Žuto svetlo se primenjuje kada treba poboljšati tonus kože i malo je zategnuti;

Narandžasto svetlo je namenjeno osobama koje imaju siv podton kože, čemu najviše doprinosi prevelika količina cigareta ili previše izlaganja suncu. Tretmani LED svetlima najčešće traju oko 30 minuta, rade se jednom ili dva puta nedeljno. Primenjuju se kao samostalna terapija ili kao dodatak higijenskim tretmanima ili mikrodermoabraziji. Sama procedura je bezbolna, a važno je istaći da nema prisustva UVA i UVB zraka. U zavisnosti od tipa problema na koži, mogu se uključiti i posebne maske za lice na bazi peptida koje pojačavaju dejstvo samog tretmana. Najčešće je potrebno od 3 do 5 tretmana kako bi se videli rezultati, a potrebno je izbegavati direktno izlaganje suncu 48 sati nakon terapije.

Hiperpolarizovana svetlost

Ovo je jedan od najmodernijih načina primene svetlosne terapije na koži. Hiperpolarizovana svetlost je takva da podstiče mikrocirkulaciju i stimulaciju ćelija. Na taj način poboljšava odbrambeni sistem organizma i ima dugotrajan efekat. Reč je o revolucionarnoj svetlosnoj tehnologiji koja radi uz pomoć molekula C60, poznatog kao fuleren. Ovakva svetlosna terapija podstiče cirkulaciju krvi i obnavljanje tkiva, ublažava znakove starenja i pojačava efekte kozmetičkih preparata.

Da li će se neko odlučiti za LED terapiju, lasere ili neki drugi oblik tretmana svetlima, zavisi na prvom mestu od problema koji treba rešiti. Konsultacija sa stručnim osobama i dobar plan pre početka terapije su ključni, a verujemo da će uz malo upornosti i strpljenja svakako dati željene rezultate.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track