Najnovije vesti

SMANJUJU HOLESTEROL I POBOLJŠAVAJU PAMĆENJE! Ovo su 7 razloga zašto bi SMOKVE trebalo da jedete što ČEŠĆE!
Foto: Shutterstock

SVEŽE

SMANJUJU HOLESTEROL I POBOLJŠAVAJU PAMĆENJE! Ovo su 7 razloga zašto bi SMOKVE trebalo da jedete što ČEŠĆE!

Zdravlje

Smokve su bogate enzimima i antioksidansima kao i hranjivim materijama koje se gube termičkom obradom i treba ih jesti sveže,

Smokve sadrže i do 80 odsto vode, a istovre­meno su voće s najvišim nivoom prirod­nih šećera, pa su izuzetan izvor energije, a podstiču i rad mozga, poboljšavaju koncen­traciju i pamćenje.

Smokve su mnogima omiljeno letnje voće. Osim što su ukusne, mogu da se koriste za lečenje uboda insekata (kod ugriza i uboda insekata, pauka i drugih životinja koristi se obloga od suve smokve), a od davnina se smatraju odličnim afrodizijakom. Ivana Šimić, mag. nutricionizma, pojasnila je koje su to dobrobiti smokve:

foto: Profiomedia

1. Prevencija raka

Naučno je dokazano da ekstrakt smokve, njihov sastojak benzaldehid doprinosi smanjenju mogućnosti pojave tumora. Smokve su pokazale odlične rezultate kod smanjenja rizika od raka prostate.

Takođe, vjeruje se da pomažu i kod raka dojke u periodu nakon prestanka menstruacije.

2. Smanjuju holesterol

Zbog suženja arterija može nastupiti infarkt ili moždani udar. Osim holesterola, na oštećenje srca deluju i povećani trigliceridi. Dokazano je povoljno delovanje smokava na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve, vežu se na molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

3. Prevencija srčanog udara

Omega-3 i omega-6, kojima smokve obiluju, važne su za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Smokve su dobar izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak.

foto: Profiomedia

4. Pomoć u lečenju dijabetesa

Zbog količine šećera koji sadrži, dijabetičarima se preporučuje oprez prilikom njenog korištenja. Ipak, ako se koriste umereno, može da dovede do smanjenja potrebe za količinom insulina kod dijabetičara.

5. Poboljšavaju pamćenje

Redovno uzimanje smokava sprečava anemiju i poboljšava pamćenje. Samo četiri suve smokve osiguravaju čak četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa za organizam.

6. Protiv nastanka akni

Viljuškom napravite masku od tri sveže smokve i jedne kašike jogurta, pa nanesite na lice. Umasirajte je i ostavite na koži 15-20 minuta da se osuši i isperite. Istu masku možete naneti na usne kako biste se rešili ispucalih usana i mrtvih ćelija.

Bogate su beta-karotenom pa se preporučuje da jedete smokve nekoliko dana pre odlaska na sunčanje.

foto: Shutterstock

7. Podmlađuju

Zbog sadržaja značajne količine vitamina B kompleksa, smokve osiguravaju elastičnost i blistavost kože. Ukoliko ih jedete svakog dana, primetićete drastičnu razliku u izgledu kože lica.

Kurir.rs / Avaz / M.M.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...