SRBIJA VEŽBA JER BRINE O ZDRAVLJU! Karavan zravlja „Aktivnija Srbija“ obišao je tri grada
Foto: Promo

SRBIJA VEŽBA JER BRINE O ZDRAVLJU! Karavan zravlja „Aktivnija Srbija“ obišao je tri grada

Život -

U protekle tri nedelje karavan zravlja Aktivnija Srbija obišao je tri grada ( Arilje, Kruševac, Kragujevac) i na javnom treningu edukovao građane o zdravijem načinu života. Borba za jak imuni sistem u doba kada nam je najpotrebniji nastavlja se. Da li to radimo na pravi način? Odgovor je jednostavan, fizička aktivnost plus zdrava izbalansirana ishrana dobitna je kombinacija koju projekat sporovodi već četiri godine.

foto: Promo

Biti fizički aktivan je verovatno jedna od najznačajnijih odluka koju svaka osoba može doneti u cilju unapređenja sopstvenog zdravlja – bez obzira kog je pola ili uzrasta! Redovno učestvovanje u najrazličitijim oblicima fizičkih aktivnosti (npr. aktivnosti na radnom mestu ili u školi, tokom slobodnog vremena, kućnih poslova ili transporta, rekreativne aktivnosti) direktno je povezano sa poboljšanjem zdravstvenog stanja i sprečavanjem rizika od mnogih bolesti, zajedno sa drugim zdravim navikama kao što su pravilna ishrana, prestanak pušenja i umereno konzumiranje alkohola.

Nažalost, aktivan životni stil izgleda da upražnjava sve manji broj stanovnika u čitavom svetu. Projekat Aktivnija Srbija podiže svest građana Srbije na važnost fizičke aktivnosti. Poslednjih godina sve više se priča o zdravoj ishrani i rekreaciji, ali samo 5% građana to stvarno upražnjava.

Osim promocije fizičke aktivnosti ove godine Aktivnija Srbija uvodi i podizanje svesti ljudi o značaju sportskomedicinskog pregleda pre svakog vežbanja. To je jedna od najvažnijih stvari u svetu fizičke aktivnosti, rekreacije i sporta..

Telesna kompozicija podrazumeva određivanje telesne težine, procenta telesne masti, mišićne mase, ukupne količine vode u organizmu, BMI (body mass index) i BMR (bazalni metabolizam). Ove brojke određuju se pomoću posebnih vaga, a procenat telesne masti može se još određivati i tzv. kaliperom. Na osnovu ovih brojki svaka osoba dobija uvid u svoju telesnu kompoziciju i tada tačno zna na čemu treba da radi (npr. smanjenje procenta telesne masti, povećanje mišićne mase i sl.) kako bi svoje telo doveli do balansa i samim tim poboljšali kvalitet života. Ako želite da vidite u kakvom ste stanju pre početka treniranja, a i da pratite vaš napredak obavezno je da uradite ovaj pregled.

foto: Promo

Stručni tim Aktivnije Srbije sastavljen je od doktora sportskih nauka, specijalista sportske medicine, nutricionista, profesora sporta, sportskih psihologa, fitnes i joga instruktora. Bilo je neverovatno videti mlade i stare kako vežbaju zajedno i podržavaju se tokom vežbanja, tako da je osim same fizičke aktivnosti i socijalni aspekt uvršten u program Aktivnije Srbije. Nastaljamo dalje, ostaje nam za ovu godinu da pokrenemo što više građana. Karavan Aktivnije Srbije obilazi Zrenjanin, Vrnjačku Banju, Suboticu i Beograd. Ukoliko ove godine nismo u vašem gradu možete nas kontaktirati putem sajta www.aktivnijasrbija.rs i postaviti pitanja našim stručnjacima.

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track